Tarihte Bugün: 19 Şubat

Tarihte bugün hafızalarda iz bırakan çok önemli olaylar yaşandı. 19 Şubat tarihinde Huaynaputina Yanardağı patladı, Aaron Burr tutuklandı, Rusya'da kölelik yasaklandı, Edison'un fonograf patentini alması tarihte bugün gerçekleşti. Gelibolu Muharebeleri'nin yıl dönümü olan 19 Şubat'ta Türkiye'de ilk radyo da kuruldu. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ilk kadın doktor subayı bugün göreve başladı. İspanya Havayolları uçak kazası bugün gerçekleşti. Millî Güvenlik Kurulu Toplantısı krizi ve Hanau Saldırısı bugün yaşandı.

Tarihte bugün hafızalarda iz bırakan çok önemli olaylar yaşandı. 
19 Şubat tarihinde Huaynaputina Yanardağı patladı, Aaron Burr tutuklandı, Rusya'da kölelik yasaklandı, Edison'un fonograf patentini alması tarihte bugün gerçekleşti. Gelibolu Muharebeleri’nin yıl dönümü olan 19 Şubat’ta Türkiye'de ilk radyo da kuruldu. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ilk kadın doktor subayı bugün göreve başladı. İspanya Havayolları uçak kazası bugün gerçekleşti. Millî Güvenlik Kurulu Toplantısı krizi ve Hanau Saldırısı bugün yaşandı.
1600 - HUAYNAPUTİNA YANARDAĞI'NIN PATLAMASI:
Peru'daki Huaynaputina yanardağı, Güney Amerika tarihindeki en şiddetli patlamayla püskürdü, büyük çaplı bir doğal felakete neden oldu.
1807 - AARON BURR'UN TUTUKLANMASI:
Eski Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Aaron Burr, vatana ihanet iddiasıyla tutuklandı, tarihi bir siyasi olayın başlangıcını oluşturdu.
1861 - RUSYA'DA TOPRAĞA BAĞLI KÖLELİK YASAKLANDI:
Rusya'da toprağa bağlı kölelik yasağı getirildi, köleliğin kaldırılmasıyla ilgili önemli bir adım atıldı.
1878 - THOMAS EDİSON'UN FONOGRAF PATENTİNİ ALMASI:
Thomas Edison, fonografın patentini aldı, müzik ve ses kayıt teknolojisinin gelişimine önemli bir katkı sağladı.
1915 - I. DÜNYA SAVAŞI GELİBOLU MUHAREBELERİ:
I. Dünya Savaşı'nda Gelibolu muharebeleri başladı, Çanakkale'deki İtilaf devletleri saldırısı Türk kuvvetleri tarafından püskürtüldü.
1925 - TÜRKİYE'DE RADYO KURULMASI:
Türkiye'de telsiz tesisleri hakkındaki kanun çıktı, radyonun kurulması için TBMM'de karar alındı.
1957 - TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ'NİN İLK KADIN DOKTOR SUBAYI:
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ilk kadın doktor subayı Sema Aran göreve başladı, kadınların askeri alanda daha fazla yer almalarına bir örnek teşkil etti.
1985 - İSPANYA HAVAYOLLARI UÇAK KAZASI:
İspanya Havayollarına ait bir yolcu uçağı, Oiz dağlarına çarparak düştü, 148 kişi hayatını kaybetti.
2001 - MİLLÎ GÜVENLİK KURULU TOPLANTISI KRİZİ:
Türkiye'de Millî Güvenlik Kurulu toplantısında yaşanan tartışma nedeniyle Başbakan Bülent Ecevit toplantıyı terk etti, Anayasa kitapçığı krizi olarak bilindi.
2020 - HANAU SALDIRISI
Almanya'nın Hessen eyaletindeki Hanau kentinde gerçekleşen nargile salonlarına yönelik iki silahlı saldırıda, 11 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi yaralandı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme