Tüm tahminler boşa çıktı: Asgari ücrette masaya gelecek rakam basına sızdı!

Temmuz ayından önce Türk halkı 'Asgari ücret ne kadar olacak?' diye merak içinde. Brüt net asgari ücret için hesaplamalar yapılıp masaya gelebilecek rakamlar netleşmeye başlarken yeni bir gelişme yaşandı. Önümüzdeki günlerde ilk toplantısını gerçekleştirecek Asgari Ücret Tespit Komisyonu üyeleri, bunun öncesinde Çalışma Bakanlığı'nın kapısını çalacak.TÜRK-İŞ ve TİSK yeni Bakan Vedat Işıkhan ile görüşecek ve ilk gayri resmi teması yapacaklar.

Tüm tahminler boşa çıktı: Asgari ücrette masaya gelecek rakam basına sızdı!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Önümüzdeki hafta ilk kez toplanması beklenen Asgari Ücret Tespit Komisyonu, öncesinde önemli bir gelişme daha yaşandı. İşçileri  temsil eden TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve işverenleri temsil eden TİSK Genel Başkanı Özgür Burak Akkol, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün genel kurul toplantısı için gittikleri Cenevre’den dün döndü. Asgari ücret zammı ile ilgili gayri resmi temasın, iki sendikanın yeni Çalışma Bakanı Işıkhan’a yapacakları “hayırlı olsun” ziyaretinde gerçekleşeceği belirtildi. Asgari ücret 2023 ara zam rakamını belirleme takvimini ise 15 Temmuz'a kadar tamamlanması planlanıyor.

ASGARİ ÜCRET KAÇ PARA OLACAK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklaması sonrasında tüm ilgi, doğrudan 7 milyonun üstündeki çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren asgari ücret rakamına çevrildi. Komisyon toplantısında masaya ilk etapta 5 aylık enflasyon rakamları ve alım gücüne etki eden faktörlerden olan döviz kurlarındaki son duruma ilişkin verilerle oturması bekleniyor.

Ancak nihai zam oranı refah payı ile beraber, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 5 Temmuz'da açıklanacak Haziran ayı enflasyonunun ardından belli olacak. 2023'ün ilk 6 aylık enflasyon rakamının netleşmesi ile asgari ücret ara zammı rakamı netleşecek.

TİSK VE TÜRK-İŞ'İN ASGARİ ÜCRET TEKLİFİ

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücretle ilgili olarak 500 dolar vurgusu yapmaktaydı. Bu günkü kapanış kuru 23,14'e göre asgari ücret 11.570 yapıyor. Bu rakama refah payı da eklendiğinde net asgari ücret için minimum 12.000 lira bandı gündeme gelebilir.

TÜRK-İŞ masaya en son aya ait açlık ve yoksulluk sınırı araştırması ile oturacak. Ocak 2023 asgari ücret zammı döneminde kırmızı çizgi olarak lanse edilen açlık ve yoksulluk sınırı Temmuz zammı için de önemli bir etken olacak. Mayıs ayı için yoksulluk sınırı 10.362 TL olmuştu. Ancak işçi kesiminin çoğunluğu asgari ücret belirlerken asıl kıstasın bekar bir işçinin aylık “yaşama maliyeti” olması gerektiğini görüşünde. Son araştırmada Türk-İş bu rakamı 13.440 TL olarak hesaplamıştı.

Bakmadan Geçme