Türkiye'nin En Büyük 'Derviş Çeyizi Müzesi' Konya'da Açıldı

Konya Büyükşehir Belediyesi, Hazreti Mevlâna'nın 750. Vuslat Yılı kapsamında İrfan Medeniyeti Araştırma ve Kültür Merkezi'nde 'Derviş Çeyizi Müzesi'ni açtı. Müzenin açılışı, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Uzbaş ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Postnişini Mehmet Fatih Çıtlak tarafından gerçekleştirildi.

Türkiye'nin En Büyük 'Derviş Çeyizi Müzesi' Konya'da Açıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Konya Büyükşehir Belediyesi, Hazreti Mevlâna'nın 750. Vuslat Yılı kapsamında İrfan Medeniyeti Araştırma ve Kültür Merkezi'nde "Derviş Çeyizi Müzesi"ni açtı. Müzenin açılışı, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Uzbaş ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Postnişini Mehmet Fatih Çıtlak tarafından gerçekleştirildi.

Derviş Çeyizi Müzesi'nde, tarikatlar tarafından kullanılan ve "Derviş Çeyizi" olarak bilinen kıyafetlerin yanı sıra, şeyhlerin ve seyr-ü sülûkte belli bir mertebeye ulaşmış dervişlerin Tâc-ı Şerifleri, Haydariyye, Şeyh hırkası, Derviş hırkası, Kuşak-Elif Nemed, Destegül, Kamarçin gibi özel emanetler ile Mevlevi kültürüne ait nadide eserler sergileniyor.

Ayrıca, İRFA'da düzenlenen sema ayini şerifi, 750. Vuslat Yılı dolayısıyla Konya'ya gelen yerli ve yabancı misafirler tarafından ilgiyle takip ediliyor. Aynı zamanda, İRFA'da gerçekleştirilen "Hz. Mevlâna'nın 750. Vuslat Yılı Jürili Geleneksel Sanatlar Sergisi"nde ise 63 sanatkârın Hüsn-i Hat, Tezhip, Cilt, Minyatür, Ebru, Çini, Kalem işi ve Kat’ı Sanatı alanlarında toplam 80 eseri sergileniyor.

Ayrıca, sergi galerisinde "Kudüs'ten Bakarsan Tüm Filistin'i Görürsün" serlevhasıyla hazırlanan "Dinle Kudüs'ten Fotoğraf Sergisi" de sanatseverlerin ilgisini çekiyor. Bu etkinlikler, Konya'nın manevi atmosferini vurgulayan bir şekilde düzenleniyor ve Mevlâna'nın öğretilerine odaklanan kültürel etkinlikleri içeriyor.

Bakmadan Geçme