Türkiye'nin en büyük gölünde Konyalı ataların izine rastlandı!

Van Gölü kıyısında suların çekilmesiyle birlikte Konya'nın başkentlik yaptığı Selçuklu Devleti'ne ait 35 tane mezar taşı bulundu. Bulunan taşlar, üzerlerindeki liken tabakaları temizlendikten sonra yeniden Selçuklu Mezarlığına yerleştirilecek.

Son yıllarda yağışlarda yaşanan azalma birçok alanda kendisini gösterirken, yeryüzü sularının da çekilmesine neden oluyor. Türkiye’nin birçok yerinde yağışlardaki düzensizlik, sulak alanların kurumasına sebebiyet verirken Van Gölü’nde de meydana gelen çekilme oranı gözle fark edilecek dereceye ulaştı. Son olarak Van Gölü’nün kıyı kesimlerinde meydana gelen çekilmede Selçuklu dönemine ait olduğu anlaşılan mezar taşları bulundu. Bulunan tarihi yapılar, korunmak üzere himaye altına alındı.

Türkiye'nin en büyük gölünde Konyalı ataların izine rastlandı!

İSKELE YAPIMINDA KULLANILMAK İÇİN GETİRİLMİŞ!


Konu hakkında açıklama yapan Müze Müdürü Erdal Acar, eserlerin iskele yapımında kullanılmak üzere 1930 ve 1940’lı yıllarında Van iline getirildiğini aktardı. Sözlerini devam ettiren Acar, "Yapılan araştırmalarda 1930, 1940'lı yıllarda Selçuklu Mezarlığından şahideler ve bazı sanduka parçaları buraya getirilerek iskele yapımında kullanılmış. Son zamanlarda Van Gölü'nde su seviyesinin azalmasıyla bu mezar taşları görünür hale geldi. Biz de Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan gerekli izin ve destekleri alarak göl içinde ve göl kenarında görünür vaziyetteki 35 İslami mezar taşını arkeoloji müzesindeki taş laboratuvarımıza götürüyoruz" şeklinde konuştu.

 

Türkiye'nin en büyük gölünde Konyalı ataların izine rastlandı!

 

Bakmadan Geçme