Ulaşımda Bisiklet Kullanmanın Faydaları 

Havaların ısınmasıyla birlikte kalabalık şehirlerde özellikle metropol kentlerde bisiklet kullanımı artıyor. Ulaşımda Bisiklet Kullanmanın Faydalarını sizler için araştırdık. Ne gibi faydaları var? Konu ile ilgili bilgiler haberimizde. 

Ulaşımda Bisiklet Kullanmanın Faydaları 
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bisiklet, bir otomobilin ulaşımda kapladığı alanın 1/4’üne, park alanının 1/8’ine, satın alma fiyatının 1/80’ine, bakım masraflarının 1/100’üne denk gelir ve ayrıca bisiklet için vergi de ödenmez. 

Bir bisiklet yolunun yapım maliyeti, normal bir karayolu maliyetinin yüzde 10’una, otoyol maliyetinin ise yüzde 2’sine denk gelir ayrıca, hava kirliliği ve taşıtların her yıl doğaya attıkları, 60 milyon ton kullanılmış motor yağı gibi bir çevre etkisi de bulunmaz.

AB-28 ülkelerinde işe bisikletle gidip gelmenin 16 milyon ton karbon emisyonunu önlediği tespit edilmiş. İşe bisiklet ile gidenlerin azalttığı hava kirliliğinin değeri 435 milyon Euro.

28 AB ülkesinde bisiklet kullanımının yakıt tüketimine yıllık katkısı 150 milyar Euro. Ayrıca sağlığımıza getireceği faydalar da cabası.

Japonya’da insanların %15’i işe bisikletle gidip gelmekte ve 11 milyon nüfuslu Belçika’da 5.2 milyon adet bisiklet bulunmaktadır.

Avrupa’nın en yüksek bisiklet kullanımına sahip şehirleri Hollanda, Danimarka, Almanya ve Belçika’dır. Hollanda'da son yıllarda bisiklet kullanım yüzdesi %26 civarındadır. Hollanda'da yaşayan halkın 84'ünün bir veya birden fazla bisikleti bulunmaktadır. Toplam 17 milyon kişilik nüfusa 23 milyon bisiklet düşmektedir.

Almanya'da bütün yolculukların içinde bisiklet kullanımının payı %10’dur.

New York’ta her gün 100 binden fazla insanın bisikletle ulaşımı sağladığı ve bu sayının her geçen gün arttığı belirtilmektedir.

Kanada da diğer Avrupa ülkeleri ve ABD’de olduğu gibi; bütün eyaletlerinde bisiklet yollarını yaygın şekilde kullanmaktadır.

Bizde niçin olmasın?

Ülkemizde bisikletin toplu ulaşım sistemlerinde kullanım oranının %25 olması durumunda sadece enerjiden elde dilecek tasarruf miktarı yaklaşık 24 milyar Dolara karşılık geliyor.

Sadece İstanbul’da tüm araçlar içerisinde bisiklet kullanım oranının %10’a ulaşması durumunda enerjiden elde edilecek tasarruf miktarı yaklaşık 18 milyar Dolar.

Konya, Eskişehir, Antalya, Sakarya, Kayseri, İzmir, İstanbul gibi kentlerimizde bisiklet yolu çalışmaları tüm şehirlerimize hızla yayılsa ne kadar tasarruf sağlayacağımızı düşünebiliyormusunuz?

Bunu bir de sağlığımıza getireceği faydalar açısından değerlendirsek ne kadar sağlıklı bir nüfusa sahip olurduk.

Bakmadan Geçme