Ünlü ekonomist canlı yayında açıkladı: Petrol düşüyor!

Ünlü Ekonomist Erdal Özel dün katıldığı TV5 canlı yayında, Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarının hızlı yükselişi ile ilgili konuştu. Özel brent petrolde düşüş yaşandığını ancak bunun ülkemizde pompa fiyatlarına yansımadığını söyledi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Ünlü ekonomist canlı yayında açıkladı: Petrol düşüyor!

Türkiye akaryakıt fiyatlarını tartışıyor. Her geçen gün litre fiyatına zam gelen petrol fiyatları Türkiye’de cep yakıyor.

Vergilendirme sisteminden dolayı akaryakıt fiyatları aldı başını gitti. Tv5 canlı yayınında konuşan Ekonomist Erdal Özel, Brent petrolde yaşanan düşüşlerin Türkiye’de pompa fiyatlarına yansımadığını söyledi.

“Rusya-Ukrayna savaşı çıktığı zaman hatırlayacaksınız; Brent Petrol’ün fiyatı 132 dolara kadar çıkmıştı. Şuan canlı olarak bakıyorum 76 dolara kadar gerilemiş. Aradaki farkı görüyorsunuz değil mi? Aslında uluslararası piyasalarda enerji fiyatları düşüyor bizde yükseliyor. Bunun temel sebebi TL’deki değer kaybı ve uygulanan vergi sistemi. Biliyorsunuz ki Türkiye’de Eşel-Mobil sistemi uygulanıyordu. Brent petroldeki değişimler pompa fiyatlarına yansıtılmıyordu. Ama bu ortadan kaldırıldı. Akaryakıt fiyatları sürekli olarak yükseltiliyor. Ancak uluslararası piyasalarda düştüğü halde Türkiye’de neden yükseliyor? Bu da TL’deki değer kaybı ile çok rahatlıkla açıklanabilir. 1 ay içerisinde 19’dan, 26 seviyelerine gelmiş bir döviz kuru karşımızda. Toplumda daha da ilerleyeceği yönünde bir düşünce var. Bu doğal olarak sizin ithal ettiğiniz bir ürünün uluslararası piyasalarda fiyatı düşse dahi sizin para biriminiz değer kaybediyorsa artış devam edecektir. Uzun bir zaman Türkiye’de kimse akaryakıt fiyatlarının düşmesini beklemesin. Düşse bile 20-30 kuruşluk sembolik indirimler olur.”

Ünlü ekonomist canlı yayında açıkladı: Petrol düşüyor!   

Bakmadan Geçme