• Haberler
  • Sağlık
  • Uzmanlar uyarıyor: Kötü hastalıkların habercisi olabilir

Uzmanlar uyarıyor: Kötü hastalıkların habercisi olabilir

Uzun süren yorgunluğun kötü hastalıkların habercisi olabileceğini söyleyen Hastalıkları (Dâhiliye) Uzmanı Dr. Sakina Gahramanova,' Sürekli devam eden yorgunluklar aslında bazı kötü hastalıkların habercisi olabilir.' İfadelerini kullandı.

Uzmanlar uyarıyor: Kötü hastalıkların habercisi olabilir
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dönemin popüler sağlık sorunu yorgunlukla başa çıkmanın yolları hakkında önemli bilgiler veren İç Hastalıkları (Dâhiliye) Uzmanı Dr. Sakina Gahramanova,” Yorgunluk aslında bir hastalık değildir. Tıbbi sorunlar, tedaviler ve kişisel alışkanlıkların yorgunluğa davetiye çıkarmaktadır. Kronik yorgunluğun altında yatan nedenler pek çok farklı hastalıktan kaynaklanabilir. Bu nedenle uzun süren yorgunluk şikâyeti ciddiye alınmalı.” Seklinde konuştu. 


“UZUN SÜREN YORGUNLUKLARDA BİR UZMANLA GÖRÜŞÜLMELİ”
Herkesin belirli dönemlerde kendisini yorgun hissettiğine dikkat çeken Dr. Sakina Gahramanova, “Bazen yataktan kalkmayacak kadar yorgun hisseder, sürekli uyumak da isteyebilirsiniz. Genellikle iyi bir gece uykusundan sonra çoğu insan kendini yenilenmiş ve yeni bir güne hazır hisseder. Hastalar bazen yorgunluğu günlük aktivitelerini sürdürme kapasitesinde azalma, kas ve eklem ağrıları, konsantrasyonda azalma zihinsel yorgunluk, baş dönmesi, bayılma hissi olarak da tarif edebilirler. Ancak bu süre uzarsa, kendinizi haftalarca, aylarca yorgun hissetmeye devam ederseniz, doktorunuzu görme vaktiniz gelmiş demektir” ifadelerine yer verdi. 


“CİDDİ HASTALIKLARIN HABERCİSİ OLABİLİR”
Dr. Gahramanova, kronik yorgunluğun altında yatan nedenlerinin bir hastalıktan kaynaklanabileceğini dile getirdi. Kronik yorgunluğun altında yatan nedenlerin bulunabilmesi için detaylı fiziki muayenenin şart olduğunu aktaran Dr. Gahramanova; “Kronik yorgunluğun altta yatan nedenini bulmak için detaylı bir öykü ve fizik muayene, temel laboratuvar çalışmaları ve güncellenmiş kanser tarama müdahalelerini içerir. 50 yaş ve üzerindeki hastalar kolonoskopi veya kabul edilebilir başka bir yöntemle kolon kanseri açısından taranmalıdır; 55 ila 74 yaşları arasındaki ve 30 paket/yıl sigara içme öyküsü olan hastalarda akciğerlere yıllık düşük doz bilgisayarlı tomografi (BT) taraması yapılmalıdır; 40 yaş üstü kadınlar ise son 1-2 yıl içinde yapılmadıysa mamografi ile meme kanseri taraması yapılmalıdır” dedi. 
 

Bakmadan Geçme