Uzmanlar uyarıyor: Yüz felcine sebep oluyor

Sıcak yaz günlerinin gelmesiyle birlikte serinlemek için klimaya başvuran vatandaşlara uyarıda bulunan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Selin Turan,' Klima kullanımının yanlış uygulanması, çeşitli hastalıklara davetiye çıkartmaktadır. Hatta yüz felcine sebep olmaktadır.' Dedi

Uzmanlar uyarıyor: Yüz felcine sebep oluyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yaz aylarının gelmesiyle birlkikte klimaya başvuran vatandaşların dikkat etmesi gerektiğini aksi takdirde felce neden olabileceğini dile getiren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Selin Turan, "Kışın soğuk hava, rüzgara maruziyet, üst felcini tetiklerken, yazın klima ve diğer soğutuculara direkt maruziyet, yüz felcini tetiklemektedir. Yüz kaslarının bazılarında ya da yüz tamamında hareketsizlikle birlikte belirmektedir. Hasta gözünü tam olarak kapatamaz ağız kenarında düşüklük olur. Ağız salyasının akma durumu olur tam olarak gülümseyemez. Gözünü kapatır ama tam bir kapanım sağlanamaz. Böyle bir durumda direkt sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve tedavisi hemen başlanmalıdır" ifadelerine yer verdi. 


İŞTE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİLEN NOKTALAR
Artan sıcaklıklarla birlikte klima kullanımına başvurulduğunu ancak yanlış kullanıldığı zaman nelere sebep olacağını ve nasıl kullanılması gerektiğini söyleyen Dr. Selin Turan, "Artan sıcaklıklarla birlikte klima kullanımının yanlış uygulanması, çeşitli hastalıklara davetiye çıkartmaktadır. Kas krampları, kas tutukluluğu, solunum yolu başta olmak üzere özellikle yüzün belli bir yarısına, kulak arkasına, boyna teması sonucunda yüz felcine sebebiyet vermektedir. Bunu önlemek için klima kullanırken bazı noktalara dikkat etmek gerekmektedir. Banyodan, duştan, havuzdan sonra ıslak saçlarla, soğuğa maruz kalınmamalıdır. Terledikten sonra klimalı fanına direkt maruz kalınmamalıdır. Arabaya bindiğimizde arabanın kliması hemen çalıştırılmamalı. Camlar açıldıktan sonra hava sirkülasyonu sağlandıktan sonra ortam ısısı, kademeli olarak düşürülmelidir. 18 ile 18 gibi düşük dereceler serinlemek için uygun değildir. Bu 22 ile 23 derecelerde fan en düşük akımda olacak şekilde serinleme sağlanmalıdır" şeklinde konuştu.


 

Bakmadan Geçme