Verim düşük demişlerdi. İlk hasadı yapılan fasulye üreticisini memnun etti! Fiyatı belli oldu

Beklentileri alt üst eden fasulye hasadı başladı! Rekolteyi gören tarım işçisi yevmiyesine zam istedi! Oldukça zahmetli etaplardan geçen fasulyenin kilosu 25-30 TL arasında değişiyor 

Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesinde bu yılın ilk fasulye hasadı başladı. Beklentilerin düşük olduğu fasulye hasadında 2 bin dekar alandan toplanan fasulye rekoltesiyle şaşırttı. Tarım işçisi beklentileri alt üst eden fasulye hasadının ardından yevmiye ücretlerine de zam istemeyi ihmal etmedi. Hali hazırda Şuhut'ta tarım işçsinin günlük yevmiyesi 400 TL bandında. 

FİYATI BELLİ OLDU

İhlas Haber Ajansı'nın aktardığına göre, Tarladan toptancıya, toptancıdan pazar üreticisine kadar zahmetli bir aşamadan geçerek tezgaha kadar gelen fasulyenin kilosu 25-30 lira arasında satılıyor.

Altın günlerinin olmazsa olmazı sigara böreği, çıtırlığı ve peynirin süzmesi ile en sevilen böreklerin başında gelir. Hazır yufka kullanılarak yapılan sigara böreği bazen çok uzun dakikalar alabilir. Ancak söyleyeceğimiz yöntemle sigara böreği sarmak çocuk oyuncağı..

Satış fiyatı her ne kadar üreticisinin yüzünü güldürse de geçtiğimiz aylarda yağışlardan dolayı meydana gelen mildiyo (mantar) hastalığı dolayısıyla üretici sıkıntılı süreçler yaşadı. Fasulye fiyatları 30 lirayı bulması bir nebze de olsun üreticisinin yüzünü güldürdü.

'400 TL YEVMİYE İLE HİÇBİR ŞEY ALAMIYORUZ'

Fasulye tarlasında işçi olarak çalışan Fatma Özoğul ise fasulyenin kilogram satış fiyatının iyi olmasına rağmen yevmiyelerin düşük olduğundan dert yakınarak, “Sabah 08.00'da başlıyoruz işe çok zor bu işler belimiz çok ağrıyor. Ekmek paramız, dişimiz tırnağımıza takıp çalışıyoruz. Başka bir gelirimiz yok. 400 TL yevmiye ile bir şey alamıyoruz. 2-3 aydır bu mesleği yapıyoruz, biz fasulye toplayarak geçimimizi sağlıyoruz” dedi.

Kaynak: İha.com.tr Derleme: Hakimiyet.com

Bakmadan Geçme