• Haberler
  • Güncel
  • Yaprak sarma sert oluyorsa bu yöntemle yumuşacık oluyor! Dolma yaparken bilmeniz gereken pişirme sırrı

Yaprak sarma sert oluyorsa bu yöntemle yumuşacık oluyor! Dolma yaparken bilmeniz gereken pişirme sırrı

Yaprak sarma nasıl yumuşak pişirilir? İster zeytinyağlı, ister etli. Yaprak sarma dolmasının yumuşak olması için bilmeniz gereken pişirme tüyosu. Hem yumuşak oluyor hem de kalem gibi duruyor

Yaprak sarma, Türk mutfağının en sevilen yemeklerinden biridir. Yaprakları tek tek tezgaha yayın ve ortalarına iç harcından bir miktar koyun. Yaprakların kenarlarını içe doğru katlayın ve rulo şeklinde sarın. Sarmaları çok sıkı veya çok gevşek olmayacak şekilde sarın. Sarmaları tencereye dizin ve üzerlerine bir tabak kapatın. Bu şekilde sarmaların açılmasını önlersiniz. Tencereye su, zeytinyağı ve limon suyu ekleyin ve kaynayana kadar yüksek ateşte, sonra kısık ateşte pişirin. Sarmalar yumuşayana kadar pişirmeye devam edin. Bu lezzetli yemeği yaparken bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekir. İşte zeytinyağlı yaprak sarmasını daha lezzetli ve pratik yapmanın tüyosu:

Tgrthaber.com.tr'nin instagram'daki uygulayicivideolar kanalında paylaşılan bir içerikte; yaprak sarmaların yumuşak olması için ipuçları paylaşıldı. Tencereye dizilen yaprak sarmanın yumuşacak olmasını istiyorsanız pişirmeden önce muhakkak bir adet sade sodayı tencerenin içine boca edin ve bu şekilde pişirin. Böylelikle sert yapraklar yumuşacık oluyor ve dolmalar kalem gibi duruyor. 

İÇ HARCI İÇİN MUTLAKA EKLENMELİ

Yaprak sarmasının içi için malzemeler şunlardır:

- 1 su bardağı pirinç
- 1 adet kuru soğan
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı nane
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1/4 demet maydanoz

Yaprak sarmasının içi için yapılması gerekenler şunlardır:

- Pirinci yıkayın ve sıcak suda 15 dakika bekletin.
- Soğanı küçük küçük doğrayın ve zeytinyağında kavurun.
- Dolmalık fıstık ve kuş üzümünü ekleyin ve birkaç dakika daha kavurun.
- Tuz, karabiber, nane, pul biber ve ince kıyılmış maydanozu ilave edin ve karıştırın.
- Pirinci süzün ve soğanlı karışıma ekleyin. Ocağı kapatın ve harcı soğumaya bırakın.
- Yaprak sarmasının içi hazır. Yaprakları haşlayın ve harçla doldurun. 

TUZUNU MUTLAKA ALIN

Bazen yaprakların tuzu fazla olabilir ve yemeğin tadını bozabilir. Bu durumda yaprak sarmasının tuzunu almak için bazı yöntemler uygulayabilirsiniz. İşte yaprak sarmasının tuzunu almak için deneyebileceğiniz bazı ipuçları:

- Yaprak sarmasını pişirmeden önce yaprakları birkaç dakika kaynar suda haşlayın. Bu şekilde yaprakların fazla tuzunu atabilirsiniz.

- Yaprak sarmasını pişirirken suyunu azaltın ve yerine limon suyu veya nar ekşisi ekleyin. Bu şekilde hem yemeğin asitliği artacak hem de tuzu azalacaktır.

- Yaprak sarmasını pişirdikten sonra servis tabağına almadan önce üzerine yoğurt dökün. Yoğurt, tuzu emerek yemeğin lezzetini dengeleyecektir.

- Yaprak sarmasını servis ederken yanında ayran, cacık veya şalgam suyu gibi içecekler sunun. Bu içecekler, ağızda oluşan tuzlu tadı gidermeye yardımcı olacaktır.

Bakmadan Geçme