Ali Işık

Yazarlık Doğum Günümü Kutlar Gibiyim…

Ali Işık

Bugün 02 Ağustos 2024. Yeni Gazete bundan tam yirmi yedi sene önce bugün yayım dünyasına merhaba, dedi. Bu süre aynı zamanda bendenizin de yazarlık yaşıdır. Sözün burasında bir hususa açıklık getirmeliyim. Bu husus, gazetenin adını Hakimiyet değil de Yeni Gazete diye zikredişimdir. Bilenler bilir, gazeteniz, yirmi iki yıldır Hakimiyet adıyla yayımlanıyor olsa da yayım hayatına Yeni Gazete adıyla başlamıştır. Bendeniz de gazetenin yayımlanmaya başladığı 02 Ağustos 1997 tarihinden yaklaşık beş ay sonra “Edip Yörükoğlu” müstearıyla 24 Aralık 1997 tarihinde yayımlanan ilk yazımla camiaya dâhil oldum.

Fahrî gazetecilikte biraz mesafe katettiğimde Konya’da gazete patronlarının iki grup olduklarını fark ettim. Birinci grup gazete patronları matbaa sahibiydiler ve matbaalarına iş getirsin, diye gazete çıkarıyorlardı. İkinci grup gazete patronları ise bu meslekte çekirdekten yetiştikten sonra gözlerini karartarak gazetelerini kurmuş gençlerdi. Yeni Gazete’nin patronları Yusuf Gürbüz ve Celalettin Boyalı ikinci gruba mensuptular. Gençlikleri ve azimleri yegâne sermayeleriydi. Gazetenin o ilk yıllarında, çok geçmez, bu gazete kapanır, dedikoduları cılız bir sesle de olsa sıklıkla dillendiriliyordu. Ne ki bu dedikodular bu azimli iki genci daha bir şevklendiriyordu.
Çok geçmeden gazetemi ve gazeteciliği o denli benimsedim ki gazetenin gönüllü dizgicilik ve musahhihliğine de koşturuyordum. Dersimin olmadığı zamanlarda ve hafta sonlarında soluğu gazetede alıyordum zira. 1999 yılı kışıydı. Görevini âdeta aşkla yürüten genel yayın yönetmeni merhum N. Yalçın Dikilitaş (1944-2004) ağabey, kültür, sanat ve tarihte “Konyacılık” akımı başlatmıştı. Gazete yazarları arasındaki Arif Nüshet Turgut (1928-2015), A. Sefa Odabaşı (1929-2004), Seyit Küçükbezirci (1942-2018), M. Tahir Sakman gibi isimler zaten hep Konya üzerine yazıyorlardı. Bu isimlere ilaveten Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, Dr. Kâmil Uğurlu, Dr. Hasan Özönder (1943-2019), İhsan Kayseri (1947-2021), Prof. Dr. Haşim Karpuz, Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ, Zeki Oğuz (1951-2023), Prof. Dr. Caner Arabacı, Prof. Dr. A. Osman Öztürk, İbrahim Dıvarcı ve Ahmet Kuş gibi isimler de Yalçın ağabeyin davetine icabet ederek Yeni Gazete çatısı altında bir araya geldiler.

Yalçın ağabey, 03 Şubat 1999 tarihinden itibaren -oluşumunda fikir babası olduğum- haftalık Cönk kültür ilavesinin yayımına başladı. Önceleri haftada tam bir sayfa olarak çıkan Cönk sütunları, geniş yazar kadrosuna dar gelmeye başlayınca A4 ebadında on altı sayfalık bir fasikül hâlinde yayımlanmaya başladı. Bu, o zamana değin Konya’da görülmemiş bir hadise idi. Tabiatıyla kendi yağıyla kavrulmaya çalışan bir gazete içinse bayağı bir külfet... Gazetenin muhtevasını tamamıyla Yalçın ağabeye bırakmış olan sevgili patronlar Yusuf Gürbüz ve Celalettin Boyalı bu külfeti de hiç yüzlerini ekşitmeden üstlendiler. Günümüzde (gelecekte de) Konya kültür tarihi üzerine bir hazine değerindeki Cönk ilavesi, Yalçın abinin emeği kadar bu iki genç patronun da himmetini haizdir (Cönk ilavesi 14 Haziran 2000 tarihinde Yalçın abinin gazeteden ayrılışına kadar iki cilt ve 49 fasikül olarak yayımlanmıştır).

Yayımlandığı yıllarda tıpkı, etrafında toplanan şair ve yazarlarla edebiyatımızda ilk defa bir topluluğun oluşumuna zemin hazırlayan Servet-i Fünun dergisi gibi Cönk de Konya’da bir Konya-perestler topluluğu oluşturmuştur. Pazar günleri öğle saatleri gazetede Yalçın abinin odası da bu gönül birliği yapmış topluluğun doyumsuz sohbetlerinin mekânıydı.

09 Ağustos 2002 tarihine gelindiğinde kendine özgü mizanpajıyla Yeni Gazete tarihe mal olurken yeni yüzüyle Hakimiyet gazetesi Konya matbuat âlemine merhaba, dedi. Bu süreçte de M. Ali Köseoğlu ve Ahmet Aka gibi genç ediplerle aynı çatı altında kalem oynatma bahtiyarlığını yaşadım.

Yeni Gazete-Hakimiyet çatısı altında bulunduğum yıllarda tanıdığım güzel insanlardan Mevlüt Ben (1950-2023), Ayşe Bağrıaçık (1975-2018) ve Mustafa Güden’le grafiker ikizler Ahmet ve Mehmet Arı ile hemşehrileri M. Emin Küçük’ü de zikretmeden geçemeyeceğim. Bu çatı altında tanıdığım, beraber olduğum -isimlerini hatırlayamadıklarım da dâhil- güzel insanlardan ebediyete uğurladıklarımıza Rabbimden rahmetler dilerken, yaşayanlara da sağlık ve esenlikler niyaz ediyorum.

Maziye dönüp baktığımda hep güzelliklerle andığım/anacağım Hakimiyet gazetesinin yirmi yedinci yaşını tebrik ediyor, aynı yayın çizgisinde nice seneler diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları