Hüseyin Rahmi Gündüz

Pestisit Meselesi!

Hüseyin Rahmi Gündüz

Pestisit yıllardır vardı, ancak son yıllarda direncimizin azalması, bağışıklık sistemimizin çok kolay çökmesi ile birlikte hastalıkların artması aldığımız meyve, sebze ve ürünlerdeki seçiciliğimizi artırdı.

Yine baktığımızda, bilim insanları ve gıda mühendisleri; meyve ve sebzelerin vitamin/mineral değerlerinin çok çok azaldığını, doğal enerji ve frekanslarının düşmesiyle, İnsan enerjisini de yükseltemediğini ortaya koydular. 

İnsan bovis enerjisi de 6 binin altına düşmesiyle hastalıklar belirti vermeye, 4 binin altına indikçe risk artmaya başladı.

Hayatımızdaki her varlığın, her nesnenin bir enerjisi olduğunu düşündüğümüzde pozitif/negatif dengesi bizleri zihinsel, bedensel, ruhsal ve fiziksel olarak etkiliyor. Pozitif olmak ile enerjimizin pozitif düzeyde olması da ayrı ayrı ele alınacak konular.
Pestisit kalıntıları da uzun dönemde vücudumuzda ağır tahribatlara ve sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. 

Pestisit kullanılmazsa da çiftçi ürününden zarar ediyor, zararlılardan verim alamıyor. 

Peki, pestisit nedir?

Pestisit, tarımda zararlı organizmalarla (örneğin böcekler, yabani otlar, mantarlar, kemirgenler) mücadele etmek amacıyla kullanılan kimyasal veya biyolojik maddelerdir. İlaçlardır. Pestisitler, ürün verimini artırmak ve gıda kaybını önlemek için kullanılır.

Tarımsal verimi artırır, hastalık taşıyan zararlıların kontrolünü sağlar. Ancak AŞIRI, GEREKSİZ ve BİLİNÇSİZ kullanımı, özellikle insan sağlığına ve çevreye ciddi zararlar verebilir. Pestisit kalıntıları su kaynaklarına ve toprağa bulaşabilir, tükettiğimiz meyve ve sebzelerde bulunabilir.

Bu nedenle pestisitler, üreticiler tarafından dikkatli bir şekilde kullanılmalı ve izin verilen yasal limitler aşılmamalıdır.
Güvenli gıda tüketimi için tüketici olarak bizler nelere dikkat etmeliyiz?

Meyve ve sebzeleri bol suyla yıkamalıyız. 

Karbonatlı ya da sirkeli suda bekletmek kalıntıları tamamen yok etmese de azaltır. (Karbonat ve sirke aynı anda kullanılmamalıdır)

Elma, salatalık, armut gibi ürünlerde kabuk yüzeyinde daha çok kalıntı olabilir.

Mevsim dışı ürünlerde daha fazla kimyasal kullanılabilir. Mevsimine uygun beslenmeye dikkat edelim.

Mümkünse, organik ürünleri tercih edelim, sertifikalı organik ürünlerde pestisit kullanımı sınırlıdır.

Etiketli, izinli ve güvenilir markaları tercih edin.

Farklı sebze ve meyveler tüketerek tek bir kalıntıya sürekli maruz kalmaktan kaçının.

Her zaman dediğimiz gibi sağlıklı yaşam, güvenli gıdadan geçer. Bilinçli tüketici olalım, hem kendimizi hem çevremizi koruyalım!

Sağlıcakla Kalın, sağlıkla kalın.  

Yazarın Diğer Yazıları