Kerim Küçüksarı

Ereğli'de Kılıçdaroğlu rüzgarı esti, Ereğli İl Oluyor

Kerim Küçüksarı

Ereğli nufusu, kültürel yapısı, eğitimi, coğrafi konumu ile Konya’dan ayrışan bir ilçe. Ayrıca konumu ve Konya il merkezine olan uzaklığı nedeni ile kamu hizmetlerinden beklenildiği kadar istifade edememektedir. Sanayi ve diğer yatırımlarda, Aksaray ve Karaman da olduğu gibi, teşvik sisteminden de yeterli düzeyde yararlanamamaktadır. Ereğli’nin kalkınması ve gelişimini daha ileri safhaya taşıması için il statüsüne kavuşması gerekir. Ereğlinin il olması için bu seçimler Ereğlililerin önünde tarihi bir fırsattır.

Aslında Ereğli’nin il olma hikayesi yeni değildir. Osmanlı Devleti zamanında Ereğli’yi ziyaret eden Said Paşa’dan Adnan Menderes’e, Celal Bayar’dan Turgut Özal’a varıncaya kadar bir çok devlet adamı, Ereğli’ye il olma sözü vermiştir. Devletin en üst düzey yöneticilerinin verdiği sözlere rağmen, Ereğli bir türlü il yapılmaz. Sonraki yıllarda arkası aransa da sonuç alınamaz.

1989 seçimlerinde Turgut Özal Ereğlililere “Siz kendinizi gösterin, biz de kendimizi gösterelim. Hesap bu" demiş, Ereğlililer Turgut Özal’ı desteklememiş ve ellerindeki il olma fırsatını Aksaray ve Karaman a kaptırmıştı. 

Millet İttifakının Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu,  28 Mart 2023 tarihinde Cumhuriyet Halk Partisi grup toplantısını Ereğli Kapalı Spor Salonunda gerçekleştirdi. Toplantı için başka şehirlerden taşınan kimse olmamasına karşın katılım hayli yüksekti. Grup toplantısının ardından şehir merkezinde esnaf ziyaretine geçildi. Şehir merkezinde Kılıçdaroğlu’na gösterilen teveccüh grup toplantısından daha yoğun oldu. Ereğlililerin yoğun ilgi göstermesi üzerine kalabalık halkın arasında, aracından kısa bir teşekkür konuşması gerçekleştirdi ve izdihama neden olmamak için esnaf ziyaretini iptal etmek durumunda kaldı.

Sosyal medyada ifade edildiği gibi Ereğli’ye kasaba dedi, Konya’ya ülkde dedi gibi suni gündem oluşturmaya, gereksiz boş konuşmaya gerek olmadığı kanaatindeyim. 

Konuşulacaksa, Ereğli’nin yatırımlardan, teşviklerden yeteri kadar faydalanamadığı, Ereğli’de ihracata yönelik 2. Organize Sanayi Bölgesi açılması gerekirken, hapishane açılması konuşulmalı?

Ereğli’ye Tarım Kredi Kooperatifinin açacağı yem fabrikasının hangi saik ve gerekçelerle başka ilçelere yönlendirildiği konuluşmalı?
Hastanede olmayan servis ve doktorlardan dolayı vatandaşın diğer illere gitmesi, Ereğli’nin mevcut Organize Sanayi Bölgesine hangi gerekçelerle yatırımın gelmediği konuluşmalı? Vel hasıl gaflara gelinceye kadar çok şey var konuşulacak…

Bu ziyaretten çıkarılması gereken ders Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Turgut Özal’dan yıllar sonra, Ereğli’ye Ereğlililere “Ereğli’yi il yapma sözü” vermesidir. Ereğlililer geçmiş yıllarda olduğu gibi önüne gelen tarihi fırsatı değerlendirip il mi olacak? Yoksa daha önce olduğu gibi tam tersi bir tercihte bulunup ilçe olarak kalmaya devam mı edecek? Bunlar konuşulmalı diye düşünüyorum.

Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu’da “vilayet Ereğli” demişti.

Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu, geçtiğimiz aylarda Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi ziyaretinden sonra Ereğli’nin il olacağını ve İl Belediye Başkanı olmak istediğini işaret etmişti. 

“Bütün Şehir Yasası” kapsamında Ereğli’nin merkez ilçe statüsüne alınması ile birlikte su faturası gibi önemli gelir kalemi elinden alınmış, yetkililerin ifadesine göre Ereğli’ye merkezi bütçeden gelen ödeneğin de yaklaşık %40’ı gibi önemli bir oran il merkezi tarafından kesilince, Ereğli’nin proje üretmesi, yatırıma daha ciddi bütçe ayırması mümkün olmuyormuş. 

Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu’nun hazırladığı ihracata yönelik 2. Organize Sanayi projesi ise ilgili mercilerde onay bekliyormuş. Sebebi Ereğli’nin il olmamasıdır. Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu’nun sesi yüksek çıkmasa da çalışmalarını Ereğli’nin il olması yönünde sürdürüyor. 

CHP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ereğli ziyareti ile yeniden gündeme gelen “il olma” hayali, Millet İttifakı tarafından mı yoksa Cumhur İttifakı tarafından mı il statüsü ile taçlandırılacak? Ereğli hak ettiği değere ve beklediği yatırımlara kavuşacak hep birlikte göreceğiz.

Son Söz Ereğli’nin ileri gelenlerine olsun.

Konya’da bizim, Ereğli’de. Lakin yatırımların daha fazla gelmesi ve Ereğli halkının kamu hizmetlerinden daha fazla faydalanması için Ereğli’nin il olması elzemdir.

Ereğli eğitim düzeyi ile Türkiye ortalamasının üzerinde bir ilçedir. 3-4 yıldır Ereğli’yi izliyorum. Partilerin ilçe başkanları, Ticaret ve Sanayi Odası, Ziraat Odası başkanları başta olmak üzere diğer STK başkanlarının Ereğli’nin il olmasına yönelik bir dosyalarının olduğunu görmedim. Bir parti genel başkanına veya bir yatırımcıya veya bir ticaret erbabına verilecek Ereğli’nin tanıtımına yönelik,  derli toplu bir katalogda görmedim!

Kanaat önderleri tarafından Ankara’da lobicilik faaliyeti yürüten bir ekibin varlığını da duymadım. Ereğli’ye sahip çıkan, butün bu çalışmaları koordine eden, Ereğli’nin derdine derman olan bir milletvekili de görmedim. Gerçi Milletvekilimiz “Ereğliden ve Ereğliliden bıkmasın” bize yeter! 

Ereğli sahip olduğu konumu, sanayisi, tarım ve hayvancılığı, yarış atı yetiştiriciliği, doğası,yamaç paraşütüne uygun coğrafyası daha sayamadığımız önemli pek çok yönü ile gelişmeye ve il olmaya namzet bir ilçe. Bu seçimlerde biraz gayret edilirse il olacaktır.
Şehrin ileri gelenleri, kanaat önderleri yeterki şehrine, Ereğli’sine sahip çıksın.  

Yazarın Diğer Yazıları