Kerim Küçüksarı

Ereğli Sahipsiz Kalmasın!

Kerim Küçüksarı

Seçimler yapıldı, heyecan düştü, vatandaş rahat bir nefes aldı. Gerginlikler yerini sakinliğe bırakmaya başladı. 

Vatandaş görevini yaptı ve yüzde 90’a varan katılımla demokrasiyi destekledi. Özeleştiri sırası siyasi partilerde!

Cumhuriyet Halk Partisi 2018'de yüzde 22,65 oy almış ve 146 milletvekili çıkarmıştı. CHP, 14 Mayıs’ta yapılan seçimlerde oylarını artırdı yüzde 25,40 oy oranıyla 169 milletvekili çıkardı. Bir önceki seçimde “her evden bir oy ’un HDP’ye gittiğini” düşündüğümüzde CHP aslında kemik oylarını toplamış oldu.

Vatandaş, ekonomik sorunlar ve bürokraside gördüğü yanlışlardan dolayı, son üç haftaya kadar CHP’ye daha fazla teveccüh gösteriyordu. Kılıçdaroğlu’nun kazanmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Doğu ve Güneydoğuda HDP vekillerinin açıklamaları, Kılıçdaroğlu’nun PKK ve terörle ilgili net söylem geliştirememiş olması, Selahattin Demirtaş ve Kavala gibi terör suçundan hüküm giyenlere “özgürlük” vaat etmeleri bu millette tutmadı, tutmaz da. CHP bu teveccühe doğru yanıt veremedi. Böylece seçmen kendince daha güvenli saydığı partilere yöneldi. CHP, sağ olarak tabir edilen seçmenden oy almadığı müddetçe de üstünlük sağlayıp iktidar olamaz. Bu sebepledir ki CHP’nin terörle ilgili söylemleri net olmalı, milletin değerleri ile kavga etmeyeceğine dair güven veren bir çizgi izlemelidir.
 
AK Parti, 2018 yılında yüzde 42,56 oy almış ve 295 milletvekili çıkarmıştı. 14 Mayıs seçimlerinde yüzde 35,49 oy aldı ve 266 milletvekili çıkardı. Yüzde 7,07 oylarında düşme yaşadı. AK Parti teşkilatları, milletvekilleri ve bürokratların halktan kopuk yaşamaları, vatandaşı anlamamaları bu düşüşte etkili oldu diye düşünüyorum. Şayet seçmen sağlıklı bir alternatif bulmuş olsaydı oy oranlarında çok daha keskin düşüşlerin olması kaçınılmazdı.

Seçmen AK Parti’ye bir mesaj verdi. AK Parti’nin de bu mesajı doğru anlaması gerekir. Vatandaş, ekonomiden eğitime, adaletten bürokrasiye kadar doğru önlemler almasını ve doğru insanlarla çalışmasını istedi.

Cumhurbaşkanı, oyların düşmesindeki nedenleri? Vatandaşın gönlüne dokunamayan teşkilatları il il, ilçe ilçe yeniden gözden geçirecektir!

Kendince alternatif bulamayıp, kerhen verilen oyların bir sonraki seçimde farklı partilere yönelebileceği, doğru önlem alınmazsa bir sonraki yerel seçimlerde oyların düşmeye devam edeceği görülmelidir. 

PKK ve Terörle anılan siyasilerin söylemleri milliyetçi oyların MHP ve İYİ Parti’de kümelenmesini sağladı. 

MHP çok küçük bir oy kaybı ile 50 milletvekili çıkarmayı başardı. İYİ Parti ise 44 milletvekili çıkardı. Meral Akşener git gel yaşadı ve güven kaybetti. İYİ Parti’nin de oylarında düşüş yaşandı. Türk-İslam ülküsünün, kızıl elma hayalinin, millet ve bayrak sevgisinin yeni nesillerde hayat bulması için, milliyetçi cephenin politikalarını yeniden gözden geçirmesi, gelecek nesillere uygun politikalar geliştirmesi elzemdir.

Yeniden Refah Partisi

Seçimlere kendi listesi ile girdi ve oyların 2,83’ünü aldı. Siyasal iletişim çalışmalarında ortalamanın çok altında bir performans sergileyen YRP’nin kadrolarını güçlendirmesi gerekir. 

YEŞİL SOL PARTİ (HDP) beklediğini alamadı. Vatandaş bilinçlendikçe HDP’nin oylarındaki düşüş devam edecek diye düşünüyorum.

Ereğli Sahipsiz Kalmasın

Konya’nın en büyük ilçesi olan Ereğli’nin adayları siyasi partilerin tamamında seçilemeyecek arka sıralara atıldı. Neticede de milletvekili çıkaramadı. Ereğli’den çok ama çok küçük olan ilçeler milletvekili çıkardı. 

Ayrıca Karaman 3, Aksaray 4 vekil çıkardı. Ereğli il olmuş olsaydı tek başına 3 milletvekili çıkaracak potansiyeli olurdu. Ereğlililer ve karar vericiler bu konuyu yeniden gözden geçirecektir.

Nihayetinde Ereğli, yerel seçimler öncesinde verilen sözlerin yerine getirilmesini ve İl olarak yerel seçimlere girmeyi hak ediyor. 
 

Yazarın Diğer Yazıları