Kerim Küçüksarı

Konya Seçimini Cumhur İttifakından Yana Yaptı

Kerim Küçüksarı

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri yapıldı. TBMM sandalye sayıları netleşirken Cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kaldı. 

Seçim öncesinde Millet İttifakı’nın özgüveni çok yüksekti, % 60 oy alacakları iddia ediliyordu. Muharrem İnce linç edildi ve çekildi. Meral Akşener hakeza öyle oldu. Konuştuğumuz arkadaşlarımız bakanlardan ilçe müdürlerine kadar tüm kadroları belirlediklerini bu seçimi alacaklarını ilan ediyordu. “Öfke, kızgınlık ve nefret” hepsi bir aradaydı. Seçimler yapıldı, oyların rengi netleştikçe taraflar sakinlemeye başladı.

Seçimler öncesinde iddia edildiği gibi elektrikler kesilmedi powerbank’a ihtiyaç kalmadı. Sonuçlar açıklandıkça Anadolu Ajansının manipülasyon yaptığına dair açıklamalar yapıldı, sonuç YSK verileri ile aynı hale geldi. Oylar çalınmadı, kavga olmadı vs. vs. Anadolu Ajansı’na yapılan onca ithama karşın özür dileyen de olmadı.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri de ikinci tura kalınca çok daha iyi oldu. Çünkü çok az bir farkla seçimler kazanılmış olsaydı, seçim öncesinde yükselen tansiyon çok daha yükselebilir ve tarafların ölçüsüzce hareket etmesine, sokakların karışmasına neden olabilirdi. Neyse ki bunların hiç biri olmadı.

Türkiye seçimlerinde belirleyici faktör HDP’dir, o olmadan olmaz diyen “aydınlar!” vardı. HDP olduğunda olmadığını, seçimlerde belirleyici tarafın milliyetçi muhafazakâr oyların olduğunu da böylece görmüş oldular. CHP, HDP ile masanın haricinde bir ittifak yapmış olmalı ki Cumhurbaşkanlığı seçiminde HDP oyları Kemal Kılıçdaroğlu’na akmıştı. Kandil ve PKK’dan gelen ses ve CHP’nin tutumu Türkiye’de milliyetçi kanadın kenetlenmesine sebep oldu. Konya özelinde de durum değişmedi. 

Konya, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı tercih etti ve yüzde 68,94’lük bir oranla Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir destek verdi. Sinan Oğan’da yine Konya’dan yüzde 6,75 ile yine Türkiye ortalamasının üzerinde bir oy aldı.

Sinan Oğan ikinci turda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyeceğini açıkladı. Millet İttifakı çevresi buna da tepki gösterdi. Coğrafyayı ve politikayı iyi okumak lazım. Millet İttifakı kanadı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Türk Cumhuriyetlerini birbirine bağlayan Zengezur Koridoru hakkında İran yanlısı yaptığı açıklama ve bu açıklamaya karşı Azerbaycan’ın tepkisini okuyamamışlardı. HDP, PKK ve diğer terör örgütlerine gizli ve açıktan verilen vaatler, Kılıçdaroğlu’nun Zengezur Koridoru açıklaması ile Azerbaycan’ı adeta yok sayması karşısında Azerbaycan Türkü Sinan Oğan’ın kimi destekleyeceğini az çok öngörmek gerekir. 

Ereğli Adayları Arka Sıralara Atılmasaydı Milletvekili Sayısı Daha Fazla Olurdu

Milletvekili seçimlerinde Cumhur İttifakından AK Parti Konya’da yaklaşık yüzde 11, MHP yüzde 1,2 oy kaybetti. İlk defa seçimlere giren Yeniden Refah Partisi 1 milletvekili çıkaracak kadar oy aldı  

Millet İttifakı kanadından CHP ise Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi’nin desteği ile oylarını yüzde 4 artırdı, İYİ Parti ise oylarını korudu.

Aşağıdaki tabloda da görüleceği gibi AK Parti’nin milletvekili adayı Burhanettin Sevencan ile İlçe Başkanı Zübeyir Dursun ve İlçe teşkilatı seçim döneminde iyi çalıştı ve Ereğli’nin oylarını korumayı başardı.

 

AK Partinin milletvekili adayı seçilemeyecek sıradan değil de 9. sıradan aday gösterilseydi büyük ihtimalle 11 milletvekilini çıkartırdı. CHP ve MHP içinde durum aynı. CHP’nin Ereğli adayı 3. Sırada olsaydı veya MHP’nin Ereğli adayı 3. Sırada olsaydı bu tablo Ereğli’yi önemseyen siyasi parti lehine değişir ve vekil sayısı da farklı olurdu.

Bu tablo karşısında Ereğlililerin Ereğli’ye daha fazla sahip çıkacağına ve yerel seçimlerde Cumhurbaşkanımızın Ereğli’ye bir jest yaparak yıllardır beklediği “il statüsüne” kavuşturacağına inancımız tamdır.

Adaylar ve teşkilatların değerlendirmesini siyasi partiler enine boyuna yapacaktır ve yerel seçim öncesi bir tedbir alacaktır. 

Ama şu bir gerçektir ki 28 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçiminde Konyalılar yine tercihini daha yüksek bir oy oranıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan yana kullanacak.

Yazarın Diğer Yazıları