Kerim Küçüksarı

Seçimlerin Muhasebesi

Kerim Küçüksarı

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 28. Dönem milletvekillerini ve 22. Cumhurbaşkanı seçimini iki turlu seçimle tamamladı. Devlet Bahçeli’nin 29 Mayıs 2023 tarihinde ifade ettiği “28 Mayıs fetih öncesi bir tarih olarak, fethin önemi ne ise siyasete de o önemi kazandıracaktır. Önümüzdeki günlerde çok şey değişecektir, her şey değişecektir. Öyle gözüküyor” ifadesi Türkiye ve Dünyada çok şeyin değişeceğinin habercisi bir cümle diye okuyorum. Türkiye’yi ve Dünyayı değiştirecek liderlerin halkını da çok iyi okuması gerekir. Bu bakımdan siyasi partilerin seçim sonuçlarını alarak daha detaylı bir muhasebe yapacağını ve vatandaşın isteğine kulak vermesi gerektiğini görüyoruz. 

CHP, İYİ Parti, Gelecek, DEVA, SAADET ve Demokrat Parti’den oluşan Millet ittifakı kanadı ve seçmenler büyük bir heyecan ve değişimle başlattıkları seçim çalışmalarını, 14 Mayıs seçimlerine son 3-4 hafta kala kandil ve HDP kanadından gelen açıklamaların gölgesinde tamamladı. Millet ittifakı taraftarlarının genetiğindeki bir takım söylemler ve fütursuzca ortaya koydukları yukarıdan aşağıya olan değişim ifadeleri sağ seçmeni kendinden uzaklaştırdı. Sağ seçmen olmadan da CHP’nin iktidar olması bir hayal ürününden başka bir şey değildi. Bu durumu da anlayamadı. Hal böyle olunca Cumhur İttifakından çözülen ve Millet ittifakından yana geçmek üzere olan seçmenler milliyetçi kanada geçmek zorunda kaldı. Ya bu konuşmalar seçim bitene kadar olmasaydı?

AK Parti, MHP, Yeniden Refah, HÜDAPAR ve Büyük Birlik Partisinden oluşan Cumhur İttifakı kanadı deprem, ekonomik sorunlar, Türk Lirasının değersizleşmesi gibi daha sayabileceğimiz pek çok olumsuz meselenin gölgesinde seçimlere girdi. İl ve ilçe yönetimleri ile milletvekillerinin çoğu seçmenin karşısına çıkabilecek durumda değildi. Sahaya çıktıkları ilk zamanlarda inanılmaz bir tepki ile karşılaştılar, kandil ve HDP açıklamaları geldikçe vatandaşın tepkisi azaldı ve tam tersi olarak değişti ve yeniden Cumhur İttifakı kanadında karar kıldı. İlk defa bir iktidarı “mutfaktaki boş tencere götüremedi.”

Bu millet patates, soğana “Cumhur İttifakını” değişmedi. Cumhur ittifakı bu mesajı milletin lehine nasıl değiştirecek?

Cumhur ittifakının baş aktörü olan AK Parti %7 oranında oy kaybetti. Millet MHP’yi memleketin sigortası olarak gördü. Bu yöneliş MHP’nin son anda toparlayarak oylarını küçük bir kayıpla korumayı başarmasını sağladı. Yeniden Refah Partisi ilk defa seçimlere girmesine rağmen çok iyi bir yükseliş yakaladı. Büyük Birlik Partisi ise Muhsin Başkan gibi bir lideri kaybetmenin ıstırabını çok derinden yaşadı ve meclis dışında kaldı.

Oyların düşmesinde aday tercihleri çok önemliydi. Bu konuları toplumun dilinden yazdık ama dikkate alınmadığını gördük. Adaylar milletin güvenini kazanmış, milleti kucaklayabilecek, haydi deyince milleti ardından sürükleyebilecek isimlerden oluşmadı. Millet bu durumu gördü ve oylardaki düşmenin sebebi de budur. Konya’nın oylarındaki düşmenin sebebi de budur.

Daha önceki yazılarımda da ifade etmiştim. Ereğli arka sıralardan aday gösterilerek ihmal ediliyor. Konya’nın en büyük merkez ilçesinin hak ettiği sıra bunlar değildir diye. Nitekim bu tepkiyi Cumhurbaşkanlığı seçiminde de gördük.

Eski milletvekili Abdullah Çetinkaya’yı gördüğümüz seçim çalışmalarında,  eski milletvekili Halil Etyemez Bey’i hiç görmedik. Halil Bey sahaya çıksa ne değişirdi onu da bilemiyorum!? Daha önceki tarihlerde kendisi ile olan bir telefon görüşmemizde “Ereğli’den de Ereğlililerden de bıktım demişti” bende “Ereğliden milletvekili oldunuz Ereğlilierde sizden bıkmış, istifa edin Ereğliler sizden siz de Ereğlilerden kurtulsun demiştim. Nitekim Halil Bey istifa etmedi ama milletvekili seçildiği ilçeye seçim çalışması için gelemedi. Seçmen yıpratıldı, seçmenin nabzı yeterince tutulamadı. Birçok alanda yükselen tepkiler Cihanbeyli’den sonra en az oyun Ereğli’den çıkmasına neden oldu. Milletin, milletvekili ile birlikte teşkilata olan tepkisi, aday sıralamasına olan tepkisi gibi nedenlerden ötürü Ereğli, Konya ortalamasının altında kaldı.

Genel seçimlerin tamamlandığı, yerel seçimlerin startının verileceği bu günlerde, seçmen kanadı bu meselelerin detaylı olarak masaya yatırılacağı ve Ereğli’nin daha özel olarak değerlendirileceği beklentisi hakim durumdadır. 

Son olarak AK Parti’de Özlem Zengin’in grup başkan vekili olarak açıklanması ile birlikte sosyal medyada gündem oldu. Taha Hüseyin Karagöz’ün programında da, değiştirilen Ayasofya Camii imamına yönelik sorduğu bir soruya Zengin’in, “ortaya dinle alakalı bir referans koyduğunuzda siz ne söylerseniz söyleyin onunla rekabet etme şansınız kalmıyor” şeklindeki açıklaması defalarca paylaşıldı. Lgbt ve 6284 sayılı kanunlara olan yaklaşımı yeniden gündem oldu.

Mesajlar içerisinde en dikkat çekici olanı “Reis biz seni yalnızlığa mecbur etmedik, sende bizi Özlem Zengin’e mecbur etme” şeklinde olandı.

Seçmen kanadı unutmasın Erbakan Hocam 4 vekille kimlerin hakkından gelmedi ki… Yeniden Refah Partisi Lideri Fatih Erbakan ve dört arkadaşı da meclisteki birçok milletvekilinin panzehridir. Önümüzdeki yıllarda Türkiye ve Dünyada değişen çok şeye tanıklık edeceğiz. Ayasofya’nın açılması ve Külliye’ den yapılan balkon konuşması bunun açık işaretidir. 

Yazarın Diğer Yazıları