Kerim Küçüksarı

Yönetici ve Adalet!

Kerim Küçüksarı

Bir kurumun, bir şehrin veya bir ülkenin yönetim anlayışı, her dönemde geçerli olabilecek sağlam temelli ilkelere dayanması gerekir. Bir şirketin, bir kurumun veya bir yöneticinin başarılı olabilmesi için, öncelikle iyi yetişmiş kalifiye insan kaynağına sahip olması ise birinci şarttır.

Bir şehrin veya bir kurumun yöneticisi şanlı bir yönetici olmak istiyorsa ortaya koyacağı ilkeler sağlam, birlikte çalışacağı insanlar kalifiye ve doğru sözlü, uygulamaları ise adaletli olmalıdır.

Allah, bir insana bir işletme bahşettiği gibi, bir komutanlık, bir müdürlük, bir kaymakamlık, bir belediye başkanlığı, valilik veya en yukarda Cumhurbaşkanlığı makamını da bahşedebilir. Kendisine emanet makam veya imkân bahşedilmiş insanların idealleri nedir? Milletine, memleketine hizmet etmek midir? Yoksa cebinin derdi midir?

Kendisine bir imkân veya makam emanet edilen kişi öncelikle İslam’ın sosyal hayatı düzenleyen kuralları nelerdir? Bu hususu çok iyi bilmelidir. Burada bir parantez açmak gerekirse ülkemizde din anlayışı maalesef ki kılınan namaza, başa takılan takkeye veya sarığa, kadınların örtüsüne, giydiği kıyafete indirildi. Kimse bir kişinin veya idarecinin sosyal hayatına, muamelatına, kendisine verilen emanete nasıl davrandığına, sözünün doğruluğuna, devlet malına olan hassasiyetine bakmadı! Bir millet inandığı kitabı okumayınca, yaşadığı gibi inanır oldu, bir tutam sakalı olanın, ağdalı laf edenin peşine takıldı. Bal tutan da parmağını yaladı geçti gitti!

Bir kişi şanlı bir yönetici veya başkan olmak istiyorsa öncelikli olarak ortaya koyması gereken ilkeleri;

Evrensel ahlak ilkelerine bağlı olarak değerlerinin olması,

Yöneticiliği geçim kapısı olarak görmemesi,

Şehir eşrafı veya kurumunda çalışan kişiler arasında adaletli ve dengeli davranması,

İyi yetişmiş ehliyetli ve doğru sözlü insanları iş başına getirmesi,

Kim ya da kimler tarafından yürütülürse yürütülsün yapılan bütün işlerin teftiş edilmesi, yanılış yapanın cezalandırılması,

Bir kişinin her şeyi bilmesi mümkün olmadığı için ehliyetli insanlarla istişareye değer vermesi,

İnsan hata yapmaya meyilli olduğu için yaptığı işlerde eleştiriye açık olması,

Maiyetinde bulunan kişilere veya yönetiminde olan halka iyi davranılması, gönüllerinin alınması olarak sıralayabiliriz.

Bir yönetici sistemi adalet ölçülerine bağlar, yapılan iş ve işlemlerin hesabının verileceği bilincinde olursa mümkün mertebe yanlıştan çekinir.

Müdür, başkan veya vekil makamında olmak yetişmiş bir insanda bir şey değiştirmez. O, sıradan bir insan gibi hayatına devam eder, her şeyi bilmez, devlet malına emanet olarak bakar, yönetiminde akrabaya, eşe dosta yer vermez, halka saygı gösteren insanları iş başına getirir. 

İyi bir yöneticinin ekibi de iyi olur, maiyetinde çalışan tüm görevlilerin kapısı halka açık olur, halkını ve maiyetinde bulunan insanları korur, halkının yararına olacak uygulamaları sever, huzur ve düzeni bozan her kim olursa olsun onlarla mücadele eder.

Nitelikli bir yönetici, halkına hesap vermekten çekinmez, yemez, yedirmez, şeffaf olur, icraatlarına sahip çıkan cesur bir insan olur. Hangi düşünce, görüş veya dinden olursa olsun bu insanların emek ve haklarına saygı gösterir.

Bu yapıda olan bir yönetici, toplumun gönlünü kazanmak, insanların huzur içerisinde, mutlu olarak bir arada yaşamasını sağlamak için çalışır. Halkının ve maiyetinde çalışan insanların gönüllerini fetheder.

Bir hususu hiç unutmamak gerekir. İleri gitmiş devletlerle, geri kalmış devletler arasında, ileri gitmiş şehirlerle, geri kalmış şehirler arasında bir avuç yetişmiş insan farkı vardır. Bir terazi düşünün iki kefesi eşit olsun, bu bir avuç yetişmiş insanı hangi kefeye koyarsanız, o kefe ağır gelir. Milletlerin ve şehirlerin kaderi de bu bir avuç yetişmiş insana bağlıdır.  

Başkan Adayları ve Meclis Üyesi Adayları Belli Oldu. Başkan adayları ve takımının vatandaştaki karşılı ne olacak?

Adaylar belli oldu, listeler açıklandı. Mahalle ziyaretleri başladı. Ereğli’de Başkan adaylarının öne çıkan söylemleri şunlar oldu;

Cumhur İttifakı Belediye Başkan Adayı Hüseyin Oprukçu “Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Ereğli vilayet olacak, bu fırsat bir daha gelmez. Tek derdimiz hizmet etmek, birliğin gücüyle bir daha” 

Yeniden Refah Partisi Belediye Başkan Adayı Özkan Özgüven “daha önce Ereğli’ye güzel hizmetler yaptık, kaldığımız yerden hizmetlerimize devam edeceğiz, Ereğli’yi hep birlikte yöneteceğiz. Daha önceki beş yılını anlatamayan, sonraki yıllarda yapacaklarını anlatamaz ”

Cumhuriyet Halk Partisi Ereğli Belediye Başkan Adayı Umut Akpınar “Şeffaf bir yönetim uygulayacağım, ihaleleri ve belediye meclisi toplantılarını canlı olarak yayınlatacağım, belediyenin hesaplarını bağımsız denetçilere denetlettireceğim, yemeyeceğim yedirmeyeceğim, garibanın yanında fakirin sofrasında olacağım, şeffaf bir yönetim ortaya koyacağım”

Başkanlık yarışı yeni başladı. Toplum tercihini ideolojiden yana mı yoksa hizmetten yana mı kullanacak? Yapılan hizmetleri vatandaş biliyor, adayların kitleleri ikna etmesi için projelerini anlatması ve halkı inandırması gerekecek.

Yazarın Diğer Yazıları