Lütfi Şahin

DERSLERE ÇALIŞMA TEKNİKLERİ

Lütfi Şahin

Binlerce yıldır birisi öğretiyor, diğeri öğreniyor; sonra öğrenen de öğretmeye başlıyor. Tarih boyunca bu böyleydi ve bundan sonra da böyle devam edecek gibi gözüküyor.

İster uzman olsun ister amatör, aslında her insan istese de istemese de bir öğretmendir. İlk eğitim aile de başlar ve toplumun çekirdeği olan aile eğitimi çok önemli bir yere sahiptir. Bu duruma göre herkes öğretmen olduğu gibi aynı zamanda herkes bir öğrencidir.

Öğrenme süreci öğrenciler için büyük bir dert olmaktadır. Size şunu söylemek isterim ki iyi bir öğrenme için en olmazsa olmaz şey iyi bir uykudur. Yanlış mı yazdınız demeyin, evet, iyi bir uyku dedim. İyi bir uyku uyumazsanız beyniniz size oyun oynar ve asla tam kapasite ile çalışmaz. Aynı zamanda öğrendiklerinizi kısa zamanda unutursunuz. Bu nedenden dolayı uyku çok önemlidir.

Uykuya zaman ayırdığımız zaman hangi zaman aralığında çalışacağız? Kendinize uygun bir çalışma programı hazırlamalısınız. Bu plana uygun hareket etmelisiniz. Bu konuda rehber öğretmeninizden çalışma planı isteyebilirsiniz.

Yazarak çalışma ve yazma esnasında sesli tekrar; işte size kalıcı öğrenmenin temeli. Ama öyle körü körüne yazma değil, soru-cevap şeklinde yazma olmalı. Eğer konu hakkında sorular sormaya başladıysanız, artık öğrenmeye başlamışsınız demektir.

24 saat geçmeden bir gün önceki yazdıklarınızı tekrar gözden geçirmelisiniz. Aynı günde bütün derslere çalışmamalısınız, yoksa beyniniz alt üst olur. Nasıl dengeli ve düzenli besleniyorsunuz; aynı şekilde dengeli ve düzenli bir şekilde çalışmalısınız. Başarı o zaman sizin peşinizi bırakmayacaktır.

[email protected]

Yazarın Diğer Yazıları