Mehmet Kaçar

Onbir ayın sultanı ünvanı neden verilmiştir?

Mehmet Kaçar

Ramazan ayı gelmeden önce şöyle bir soru ile karşılaşmıştım. Üç ayları oruç tutmaya niyet eden ve Recep ve Şaban’ı oruçlu geçiren veyahut da 61 gün oruç tutmaya niyet edip tutan Ramazan dan Ramazanı karşılamak için oruç tutulur mu?

(Diyanet’e göre Ramazan ayı öncesi oruç tutmanın hükmü nedir?

Ramazan ayını üçte birini geçirdiğimiz şu günlerde bu yazıyı yazma fırsatı buldum.

Ramazan orucu başlamadan öncesinde pek çok kişi “Ramazan’ı karşılamak için oruç tutulur mu?” sorusu çokça soruldu durdu. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ramazan ayı öncesinde oruç tutmanın hükmüyle ilgili ayrıntılar yer alıyor.

Hz. Peygamber (s.a.v) Recep ve Şaban aylarında diğer aylara oranla daha fazla nâfile oruç tuttuğu veya bunu tavsiye ettiği bilinmektedir.

Ancak Hz. Peygamber’in (s.a.v) bu uygulamasını, Ramazan’ı karşılama olarak değerlendirmek doğru değildir.

Ramazan orucunu karşılamak amacıyla oruç tutmanın dinî bir dayanağı yoktur. Ramazan ayı girmediği hâlde, Ramazan’ın gelmiş olabileceği düşüncesiyle ihtiyaten Ramazan’dan bir veya iki gün önce oruç tutmak da mekruhtur.

Dinî ıstılahta bugüne “ şek günü” denilir. Ancak Ramazan’ı karşılama niyeti olmaksızın şek gününde Nitekim Hz. Peygamber (s.a.v), “Ramazan ayını bir veya iki önce oruçla karşılamayın. Eğer bir kimse âdeti olduğu halde bu günleri oruçla geçiriyorsa tutsun.” buyurmuştur. 

Yazarın Diğer Yazıları