Mehmet Kaçar

Ramazan ayını değerli kılan diğer ibadet çeşitleri de sadaka, zekât ve fıtralardır!

Mehmet Kaçar

İslâm dininde ki farzlardan biri olan zekât ibadeti belli bir zaman bağlı olmaksızın senesi dolunca yerine getirilen bir ibadet çeşididir.

Elindeki maddî imkânı, elinde bulunuşunun üzerinden tam bir yıl Ne zaman eline geçmiş?

Zilhicce ayında eline geçmiş, bir dahaki zilhicce ayına kadar mecburiyeti yok. Yani seneyi doldurmadığı için zekât ibadetini vermeye gerek yok. Zekât ibadetinin geçerlilik kazanması için seneyi doldurması gerekir. Zilhicce ayında elde ettiğimiz bir zekâta tabi bir emtia elimize geçince bir dahaki Zilhicce ayı geldikten sonra, bir sene tamamlanınca buna “havalân-i havl” adı verilir.

Bir yılın müddeti tamam olunca zekât ibadetini vermek farz oluyor. İşte bundan sonraki yıllarda zekât ibadetini Ramazan ayında vermek daha güzel bir ibadet haline dönüşüyor. Yani zekât verme zamanını erkene alarak, zamanı öne çekerek – dikkat edin geciktirerek değil, yani geriye kaydırarak Yani bir Müslüman zekât borçlarını öne kaydırarak ramazan ayında vererek diğer fakir fukarayı sevindirerek farzı yerine getirmiş olur. Bunu yapması zaten onun görevidir. Ama senesini doldurduğu ayda vermesi de yerine getirmesi bakımından uygundur. Ama Ramazan ayında vermesi daha güzel ve daha hayırlı olur. Ramazan ayında verdiği zekât borcunun sevabı diğer ayda verdiğinden 70 kat daha ecirli ve sevaplı bir ibadet olur.

Öyle ise bundan böyle zekât ibadetlerimizi ramazan ayında vermeye alışalım. Bu hayrında hayırlısı olan bir ibadet olur. her ne kadar Ramazan’dan sonra falanca ayda zekât verme mecburiyetimiz olsa bile, elimizdeki imkânın üzerinden bir sene geçmiş olması gerekse bile işi biraz öne çekerek bu vakti Ramazan ayında zekâtlarımızı verelim, diğer hayırlarımızı verelim; çünkü yetmiş kat daha fazla sevaba nail olalım. Bu bir Müslüman için bulunmaz bir fırsattır.

İşte Ramazan ayını sultan yapan itikâf sünneti, bu ayda yapılan ibadetlerin yetmiş kat fazla sevaplı olması müjdesidir. B ve benzeri ibadetler bu ayda yapılınca daha makbul ve sevaplıdır. 

Yazarın Diğer Yazıları