Mehmet Kanmaz

Kim Yaşar Ramazanı

Mehmet Kanmaz

Ramazan gibi kısa ömür; ömür bir ramazanlık. Hazırlık neye; hazır olan ne? Oruç disiplini hayatı anlam derinliğine taşıyor; ölümü düşündürüyor, hayatı sorgulatıyor, acizliği hatırlatıyor, iradenin azlığını gösteriyor, fakirlerin varlığını ihtar ediyor, merhamete muhtaçlığa açlık gibi yaşatarak talim ediyor.
Bir gün gibi ramazan, gökteki ay gibi akıp gidiveriyor ona tutunamayanlar Çok basit sebeplerle Oruç tutmanın hazzına varamayanlar, neyi kaybettiğinin farkında bile değil; ölümün dönüşü var mı, bir sarise rötar yapar mı ?
Hangi atom, hangi galaksi bir saniye rötar yapmış da hayat ölüm karşısın da direnebilsin? Açlık sadece midenin açlığı değil nefsin dizlenmesi, şeytanın taşlanması, batini hassaların harekete geçmesi; oruç hayatı, ölüm haki kati başka nasıl idrak edilir, ölüm anlaşılmadan hayat öğretisi öğrenilir mi?
Çarşılar, pazarlar, alış verişler, seçim, geçim; Hayatın tali yolu; hayat hakikati, kısa yolu ölümü anlamak!
Önümüzde koca bir imtihan var!.. Ne kadar farkındayız, Külli gelen Korona musibetine rağmen, Ne çok gürültü var sokaklarda, ne çok görüntü kirliliği, ne çok zihin karmaşası, ne çok aldatıcı beyanlar..!
Ramazan orucunu Meryem orucu ile buluşturmak, bir yanda Filistin’de hemşire bir kadının şehadetle Nefsi bayramına erişmesi…  Peygamber katilleri ramazan bilir mi?
İslam coğrafyası oruca tutunmaya ne de ihtiyaç içinde, zihin ve kalp kirliliğinden temizlenmeye huşu ile namaz kılmaya…
Bir yerlerde değil çok yerlerde eksiklik var, eksiklikler fark edilmedikçe de ne ramazan, ne hayat, ne ölüm anlaşılır; zihin tarlamızda yabancı tohumlar, kalp ülkemizde gizli düşmanlar var, varlıklarından haberdar bile değiliz Mekânı, zamanı tasarruf edemiyoruz o yüzden.
Yüzümüzü ayla yüzleştirebilsek, çok karanlıklar az zamanda aydınlanacak; yakın tarih de, yakın gelecek de berraklaşacak.
Ölüm ne kadar uzak, hayat ne kadar yakın? 
Derin düşünmeyecek kadar yalın gerçeklik; ayın akışı kadar net ve sade; okuması kolay, anlaşılması kolay, yaşanılması kolay.
Fütuhat umudu bitmeyen iftar, sonu gelmeyen sahurdur… Bir yanımız hep vuslat, bir yanımız hep firak; bu iki kanat uçurur ramazan hayatına, hayat ramazanına.
Değerli dostlar var mısınız nefsin firavunluğunu kırmaya hazır mısınız Reyyan kapısından içeri girmeye…

Yazarın Diğer Yazıları