Kısırlık ve tüp bebek...
Opr. Dr. M. Okay Demirtaş
Merhabalar! Sizlerden çok soru aldığım bir konuyu ele alıyorum bugün. Kısırlık ve tüp bebek…
Tedavi Başarısı Nelere Bağlı?
Tüp bebek yani kısırlık tedavisinde başarı şansı herkes için aynı değil kişiden kişiye değişiklik gösteriyor. Çünkü başarıyı belirleyen temel etkenler kadının overlerindeki yumurta sayısı ve kalitesi ile erkeğin sperm parametreleridir. Aynı zamanda tedaviye başlanan yaş da çok önemli. Çünlü ilerleyen yaşla birlikte overyan yumurta rezervi azalmasına bağlı olarak gebelik şansı da azalıyor.Kırk yaş üzerindeki kadınlarda hem yumurta sayıları hem de yumurtaların kalitesi azalıyor. Eğer bir çocuk sahibi olmak istiyorsanız, hekiminize başvurabilir ve yumurtalık rezervinizi yaptıracağınız tahliller ve ultrason ile öğrenebilirsiniz.
Tüp Bebek Nasıl Yapılır ?
Burda öncelikle şunu belirtelim bu bebeklerde tamamen anne ve babaya ait yani başkasının spermi, yumurtası kullanılıyor gibi yanlış bir inanış söz konusu Tüp bebek tedavisinde, anne adayından alınan yumurtalar ile baba adayından alınan spermler, labarotuvar ortamında özel yöntemlerle bir araya getirilir yani döllenirler. Bu döllenme sonucunda ortaya embriyo yani bebeğin ilk hücreleri ortaya çıkar ve bunlardan en sağlıklı en kuvvetli görüneni annenin rahmine transfer edilir. Eğer embriyo rahme tutunabilirse gebelik başlar, tutunamazsa aynı süreç tekrar edilir ve yeni denemeler yapılır. Tüp bebek tedavisi ülkemiz dahil tüm dünyada sıklıkla başvurulan bir yöntem.
Tedaviye Ne Zaman Başlanır?
Çocuk sahibi olmak tüm anne ve baba adaylarının hayalidir. Bazı çiftlerin bebek haberi kısa sürede gelir; bazılarıysa çeşitli nedenlerden dolayı çocuk sahibi olamazlar.1 yılı geçen sürelerde çocuk sahibi olunamamış ise mutlaka kontrol gerekir. Tüp bebek tedavileri birçok aileye umut ışığı oluyor.
Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?
Öncelikle kısırlığı tanımlayalım. Bir yıl süre ile haftada ortalama 2 ya da 3 kez korunmaksızın düzenli ilişkiye rağmen gebe kalınamaması...Bir yıl sonunda çiftlerin ortalama % 85’inde gebelik oluşur. Yani evliliğn ilk yılı ek bir şikayet olmadıkça panik halinde doktora gelmeye gerek yok.Tedavi süreciyle ilgili etraftan duyulan çok fazla bilgi kalabalığı var. Aileler Tüp bebek tedavisiyle oluşan bebeklerin kalıtsal olarak bir rahatsızlığının olmasından korkuyorlar. Son senelerde uygulanan bir tedavi adımı genetik ve kromozom incelemesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu incelemeler sayesinde uzmanlar oluşan embriyonun genlerine göz atabiliyor, bu genlerde herhangi bir kromozom kaynaklı genetik rahatsızlık ihtimalinin bulunması halinde o embriyoyu kullanmaktan vazgeçebiliyorlar.
Normal Gebelik ile Farkları Neler?
Tüp bebek gebeliğiyle normal gebelik arasında farklar neler? Açıklayalım. Tüp bebekle bebek anne rahmine yerleştirilmesinin ardından gebelik süreci normal, doğal gebeliklerde olduğu şekilde ilerliyor aslında. tek fark yumurta ve spermlerin annenin vücudunun dışında döllenmeleri... Yanızca tüp bebek tedavisiyle gebe kalan kadınların düşük yapma riski biraz daha yüksek olabiliyor. Bu sebeple çok dikkatli bir gebelik geçirmeleri hem anne hem de bebek sağlığı için çok önemli olduğunu söyleyebilirim.