2 bin 500 metre rakımda sahiplendirilen kovanlardaki ballar hasat edildi

Bozkır ilçesine bağlı yüksek rakımlı Toros yaylalarında arıcılıkla uğraşan İbrahim Tontul ve ailesi, sahiplendikleri arı kovanları ile birlikte bal hasadı yaparak verimli bir iş gününü tamamladı.

2 bin 500 metre rakımda sahiplendirilen kovanlardaki ballar hasat edildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yörük göçerlerin "vargit çiçeği" olarak adlandırdığı çiğdem familyasına ait çiçeklerin yaylalarda açtığını belirten deneyimli arıcı İbrahim Tontul, bu bölgelerden yavaşça ayrılmanın zamanının geldiğini ifade etti.

Tontul, geliştirdiği sahiplendirme sistemi sayesinde, arı kovanlarını sahiplenen müşterilerini yaylalardaki arılıklarda bal hasadı yapmaya davet ediyor. Bu sistemi kullanan müşteriler, istedikleri zaman telefonla kayıt yaptırabilir veya kendileri yaylalara gelerek bal hasadına katılabilirler. Bu şekilde, arıcılık deneyimini paylaşmak ve doğanın tadını çıkarmak mümkün oluyor.

Bal hasadı için Antalya'dan gelen Ali Saldıran, “Her sene Bozkır’ın zirvelerine geliyoruz, burada balcı Tontul ailesinden sahiplendiğimiz kara kovan balını hasat ediyoruz. İbrahim ağabey o kadar emin ki, işine güveniyor ki bizi buraya çağırıyor. Bal sahipleri yani kovanı sahiplenen kişiler ve aileler buraya geliyor, kendi arılarını burada görüp hasat edip buradan alıp gidiyor. Benim de bugün balım gayet güzel çıktı. Sahiplendiğim kovanın balını hasat ettik, güzel bir kara kovan balı çıktı. İbrahim Tontul, 2 yıl önce yeni bir proje başlattığını, arı sahiplendirme yöntemi ile bizlerin de bu işe katkısı olabileceğini ve en azından bal üretim ve hasat işlemine şahit olabileceğimizi söyledi. Bal tüketim sürecinde hasada dahil olursak ne yediğimizi bilmemiz ve görmemiz gerektiği hususunda bizi bilgilendirdi. Geçen yıl güzel verim ve güzel lezzet aldık. Arıcılıkta da güzel hatıralar paylaştık ve bugün de o günlerden biri. Şu an insandan uzak, doğal ortam o kadar güzel ki, buraya gelmek bile büyük bir meşakkat” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme