900 Yıllık Selçuklu Eseri Hoca Hasan Mescidi İbadete Açıldı

Restorasyonu Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından tamamlanan, Bilimsel Araştırmalar sonucu Konya'da günümüze ulaşmış en eski Selçuklu eserlerinden biri olduğu düşünülen Hoca Hasan Mescidi yeniden 23.12.2022 günü Cuma Namazı ile ibadete açıldı.

900 Yıllık Selçuklu Eseri Hoca Hasan Mescidi İbadete Açıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye'deki en eski yerleşim birimlerinden olan, Anadolu Selçuklu imparatorluğuna da başkentlik yapan ve inanç turizminin gözde şehirlerinden Konya, Vakıf Medeniyeti ve Kültürü açısından da zengin ve pek çok eseri barındıran bir şehirdir. Bunlardan biri olan Hoca Hasan Mescidi de Türklerin Anadolu’yu yurt edinmesinde Konya’da inşa ettiği ilk mescitlerden biri olduğu düşünülen bir Vakıf Eseridir.

Kitabesine veya vakfiyesine de rastlanılmayan Mescidin kesin olarak yapım tarihi bilinmemekle birlikte İnşaat yapım tekniği, çini mozaik süslemeler ve kullanılan malzemelerden yola çıkılarak 12.yy sonlarında yapıldığı anlaşılmaktadır.  Esere ait Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşivi vakıf belgelerinde 1110 H. 1699 M. Tarihli belgede Hoca Cihan’da Hoca Hasan Vakfına ait taşınmazdan bahsedilirken 1255 H. 1839 M. Tarihli vakıf belgesinde Konya Kazasında Hoca Hasan Mahallesinde Hayır sahibi Hoca Hasan Mescidi Vakfından bahsetmektedir.

Meram, Abdülaziz Mahallesi’nde bulunan ve Gedavet Parkına cepheli mescid, kare planlı ve tek kubbeli kübik mescit bölümü ile son cemaat mahalli ve minareden ibarettir. Eser sırasıyla 1771, 1991 ve 2007 yıllarında onarım görmüştür. Yıpranan ve özellikle özgün güdük minaresinde hasarlar oluşan Mescid, restorasyon kapsamına alınmış,  2020 yılı sonunda başlanan çalışmalar 2022 yılı sonlarında doğru tamamlanmıştır.

Konya Vakıflar Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı yaptığı açıklamada;

Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak görevimiz Vakıf Kültür mirasının yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak.  Bizlere emanet edilen bu önemli Vakıf Eserlerin şehrimiz için ne kadar önemli bir değer olduğunu ve bu eserleri yaşatabilmenin ne kadar önemli olduğunu Vakıf Sistemi sayesinde anlayabiliyoruz. Selçuklu ve Osmanlı Medeniyetinin de temelini oluşturan Vakıf Kültürü sayesinde 800-1000 yıllık eserlerimizi geçmişten günümüze kadar yaşatılabiliyoruz dedi.

Hoca Hasan Caminde zaman içinde oluşan çatlamalar ve özgün güdük minaresinin şerefe altı mukarnas tuğlalarında meydana gelen aşınmalar ve dökülmeler vardı, bu çatlamalarla ve minaredeki aşınmalarala ilgili zaman zaman gelen şikâyet ve talepleri değerlendirdik. Gerekli çalışmalar başlatarak ihalesine çıktık ve 2020 yılı sonunda restorasyon çalışmalarına başladık. Restorasyon sırasında öngörülmeyen durumlardan kaynaklı sürelerde aksamalar meydana gelmesine rağmen restorasyonunu kısa sürede tamamlayıp çok şükür ibadete açtık. Anadolu’nun Yurtlaştırılmasında Konya’da inşaa edilen ilk mescitlerinden birisi olması kuvvetle muhtemel olan Hoca Hasan Mescidini aslına uygun restore ederek tekrar Konya’mıza kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz dedi.

 

Bakmadan Geçme