Mevlana'yı dünya sinemasına taşıyan adam

Uluslararası film ödülleri kazanan ünlü yönetmen Fehmi Gerçeker, Hakimiyet.com'a özel açıklamalarda bulundu.

TAKİP ET

Yönetmen ve yapımcı olmak isteyenlere tavsiyelerde bulunan ünlü yönetmen Fehmi Gerçeker, bu sektörde gündemi takip etmenin öneminden bahsetti. Yönetmen olmak isteyen bireyin sanat tarihindeki gelişmeleri, güzel sanatlarda yaşananları takip ederek çok iyi bir birikim sağlaması gerektiğini vurguladı. Dünya Sinemasına bakıldığında sinemayı çok iyi bilen kişilerin iyi bir yapımcı olduğunu söyledi.
Film Yapım Sırları isimli kitabından bahseden Gerçeker, " bu kitap benim ilk yazdığım kitap. Ben Amerika'dan döndükten sonra Türkiye'de New York ekolü film yapımı üzerine bazı atölye çalışmalarım oldu. Bunları ben Brezilya'da ve Fransa'da da yaptım. Bu atölyelere katılanlara verdiğim eğitim sonucu buradaki öğrencilerin 'hocam çok şey yapıyorsunuz bunları bir kitap hâline getirin' dediler. Bende oturdum film yapım sırlarını bayağı detaylı bir şekilde yazıp orataya çıkardım. Bu kitabın insanlara çok faydası oldu. 5-6 yıl evvel yazdım. Bundan yaklaşık 2 yıl önce Urfa'nın bir köyünden birileri beni aradı. 'Kitabı aldık film yapımını öğrendik. Bu kitap sayesinde bir filim yaptık.' Getirip size seyrettirmek istiyoruz dediler. Bende çok mutlu oldum. Kitabın böyle bir yararı oldu. Yazdığınız bir kitap bütün Anadolu'da bütün ücra köşelerde bile yayılabiliyor.

Konya'nın, kendisi açısından çok önemli bir yerinin olduğunu söyleyen Gerçeker, 1996 yılında Paris'te yaşarken Mevlana filmini yapmayı teklifi ettiğini ve bu teklifin kabul olmasıyla birlikte Konya'ya gelerek Mevlana üzerine bir filim yaptığını ifade etti. Daha sonra detaylı bir şekilde Mevlana'yı öğrenmek istediğini dile getiren Gerçeker, Mesnevi'den bazı öyküleride tiyatro haline getirdiğini açıkladı.

Yaptığı filmlerin arasından herbirinin yerinin ayrı olduğunu, arasında seçim yapamayacağını kaydeden Gerçeker, "Ben Fellini ile bir program yaptım. Çok güzel bir cevabı vardı. Bu soruyu kendisine, bende sizin yönelttiğiniz soruyu yöneltmiştim. Bana şu cevabı vermişti: 'Her biri benim bebeğim ben doğruyorum onları ayrım yapamam' demişti. O çok doğru söylemişti. İşte bende Fellini'den biraz çalarak benimde söyleyeceğim o anda çalıştığım proje neyse en sevdiğim proje o oluyor. En istediğim film o oluyor. En son yürüyen köşk adında bir film yaptım. Atatürk'ün Yalova'daki yürüyen köşkü üzerine. O film şimdi Londra'da seslendi. İngilizce versiyonu dünyanın birçok yerine dağıtılacak. Şu anda da bir film üzerinde kurgu aşamasındayım. 2 tane senaryo çalışmam var. Yine dijital çalışmalarım var Netflix, Disney gibi... Onlarla ilgili bazı çalışmalarım oluyor." diye konuştu.

Bakmadan Geçme