Yönetmelikte son 9 gün!

Evcil hayvanları mikroçip ile kayıt altına alma zorunluluğu için verilen süre 31 Aralık'ta sona eriyor.  1 Ocak itibariyle uygulanmaya başlayacak uygulamayla ilgili tüm detaylar haberimizde.

TAKİP ET

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 26 Şubat 2018'de Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelikle Kedi, köpek ve gelincik gibi evcil hayvanların mikroçip ile kayıt altına alma uygulaması başladı. Yönetmelik için verilen süre 31 Aralık 2022'de sona erecek. Mikroçip uygulamasında evcil hayvanı olup mikroçip taktırmayan kişilere 5199 sayılı kanun kapsamında 1634 TL ceza uygulanacak. Mikroçip için ücret 70 ila 160 TL arasında.

MİKROÇİP NASIL UYGULANACAK?

Uygulama şu şekilde; evcil hayvan besleyen vatandaş, bağlı olduğu ilçenin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne evcil ile birlikte giderek 70 TL karşılığında işlemini gerçekleştirebiliyor. Veterinerler de mikroçip takabililiyor. Ücreti ise 160 TL. Pet Mikroçip, kayıp hayvanlar ve çalınan hayvanların bulunması için geliştirilmiş elektronik bir sistemdir. Deri altına yerleştirilen pirinç tanesi büyüklüğündeki çip, okuyucu cihaz ile taranarak iletişim bilgilerinize ulaşılır.

UYGULAMA NE İŞE YARAYACAK?

Mikroçip bir kez yerleştirildikten sonra yenilemeniz gerekmez. Evcil hayvanınız kaybolduğu takdirde sokak hayvanları bakımevlerinin ve veteriner kliniklerinin tarama yaparak bulabilecekleri kalıcı bir numarası olacaktır. Mikroçip uygulamasıyla hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy/mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişilerin bilgileri kaydediliyor. Uygulama 6 aydan büyük evcil hayvanlar için. (UFUK KENDİRCİ)

Bakmadan Geçme