• Haberler
  • Sağlık
  • Anestezi: Anestezi Nedir? Anestezinin Riskli Olduğu Durumlar!

Anestezi: Anestezi Nedir? Anestezinin Riskli Olduğu Durumlar!

Merkezi sinir sisteminin geçici olarak felç olmasına kısaca Anestezi diyebiliriz. Anestezi halk arasında narkoz olarak bilinir.

Anestezi: Anestezi Nedir? Anestezinin Riskli Olduğu Durumlar!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İnsanlar ameliyat olacaklarında ameliyatı yapacak doktorunu bulmakta seçicilik yapar, hangi cerrah daha iyi, hangi bevliyeci işinin ehli, hangi beyin cerrahı , kalp damarcı daha tecrübeli veya hangi göz doktoru katarak ameliyatını lazerle yapar, iğne yapar mı? Damla metodu ile mi yapar diye araştırılır. Amma kendilerini ameliyat anında uyutacak doktor kim, işinde başarılımı diye hiç mi hiç araştırmaz, hatta Teknisyen mi uyutacak yoksa o işi doktor mu yapar onu da bilmez çoğu kişiler. Aslında bu konu bilgisizliğimizden kaynaklanıyor. Onun için ben anestezi konusunu size kısaca anlatmak istiyorum.

Anestezi Nedir?

Ameliyat başarılı olmazsa ikinci bir ameliyat yapılabilir, ya anestezide puroplem çıkarsa.....!

Tıp da Anesteziyi iki tarafı da keskin bir testereye benzetilir, testerenin doğru yönü ile keserken dikkatli olmazsan diğer yanı yanlış bir yer kesebilir.

İnsanlar; Anestezistlerin hastaya narkozu verip dışarı çıktıklarını sanırlar, oysa durum böyle değildir. Ben hastanın ameliyat öncesi hazırlığını, hastanın uyutulmasını, uyandırılmasını uçağın hareketine benzetirim. Nasıl uçak için en tehlikeli kalkış ve iniş sanılsa da havadaki süresi de çok önemlidir. Ameliyat da anestezide öyledir. Kesinlikle hastanın başından ayrılamazsınız. Bırakınız ayrılmayı uyuyan hastanın başında iken başka bir şey bile düşünemezsiniz. Ameliyat sahasını devamlı kontrol etmek zorundasınız. Hastanın Tansiyonunu, Nabzını, hastaya giden oksijen miktarını, Anestetik ilaçları miktarını devamlı takip etmek durumundasınız.

Anestezi Doktoru, Hastanede doktor yoksa teknisyen mutlaka Ameliyat olacak hastayı bir gün önceden görmeli, ona moral vermeli, çok heyecanlı ise iyi bir uyku uyuması sağlanmalıdır. dosyasını incelemeli eksik bir tetkik varsa yaptırılması için hemşireye talimat vermeli. Ameliyat öncesi hastaya verilecek moral çok önemlidir.

Anestezi

Hastalara Ameliyata girmeden önce en az altı saat aç kalması gerektiğini anlatmalı, hastanın aç kalması mutlaka sağlanmalıdır. Hasta uyutulurken kusması hastanın ölümüne bile sebebiyet verebileceğinden insanlar bu konuda bilinçlendirilmelidir.

İçki ve sigaranın bir hafta on gün önceden bırakılması gerektiği anlatılmalıdır. İçki karaciğere zarar vermiş ise anestezide kullanılan ilaçlar karaciğerden atılacağından, hasta ameliyattan sonra zor uyanır, problem olabilir. Sigara da akciğere zarar vereceğinden ameliyattan sonra hasta balgam çıkarmaya başladığında ameliyat bölgesine ciddi hasarlar verebilir.

Ülkemizde hastayı anestezi doktorları uyutur ve takip eder, eğer o hastanede anestezi doktoru yoksa anestezi teknisyenleri ve ya teknikerleri bu görevi yapar. Sağlık bakanlığı bu konuda yetki vermiştir, yalınız sorumluluğu cerraha yüklemiştir.

 

 

Bakmadan Geçme