B12 eksikliği belirtileri nelerdir? İşte B12 vitamini deposu besinler

B12 vitamini eksikliğinin belirtileri arasında iştahsızlık, kabızlık, ve kilo kaybı görülür. Eksiklik semptomları şiddetlendiğinde el ve ayaklarda uyuşma veya karıncalanma gibi nörolojik değişiklikler gerçekleşebilir...

B12 eksikliği belirtileri nelerdir? İşte B12 vitamini deposu besinler
TAKİP ET Google News ile Takip Et

B12 vitamini eksikliğinin belirtileri arasında iştahsızlık, kabızlık, ve kilo kaybı görülür. Eksiklik semptomları şiddetlendiğinde el ve ayaklarda uyuşma veya karıncalanma gibi nörolojik değişiklikler gerçekleşebilir ve bazı vakalarda hareket ederken denge daha zor korunur.

B12 vitamini eksikliği olan bebeklerde yüz titremeleri, refleks problemleri, beslenme zorlukları, tahriş görülebilir. Eğer eksiklik tedavi edilmezse büyüme problemleri gibi olağandışı durumlar ortaya çıkabilir. B12 vitamini eksikliği ciddi bir kalıcı sinir ve beyin hasarı riski taşır. B12 vitamini yetersiz olan bireylerde psikoz, mani ve bunama gibi durumların gelişme riski daha yüksektir.

Yetersiz B12 vitamini de anemiye, yani kansızlığa neden olabilir. B12 deposu besinler hangileridir? İşte en çok B12 vitamini bulunan besinler...

Et-Hayvanlarda daha fazla bulunan B12 vitamini bakımından özellikle ciğerlerde bulunur. Uzmanlar ortalama bir insanın günlük 100 gram et dışında ciğer tükettiklerinde bu eksikliği fazlası ile giderileceğini belirtiyor.

Süt-Hayvanların vücudunda depolanan B12 vitamini, hayvansal süt ve süt ürünlerine de geçmektedir. Bu nedenle süt, yoğurt, peynir gibi yiyecekler iyi birer B12 kaynağıdır.

Yumurta-Kümes hayvanları diğer tüm et türleri gibi B12 içeren besinler arasındadır.

Mantar-Hayvansal kaynaklı besinlerde yüksek oranda bulunan B12 vitamini, bitki olarak ise sadece mantarda fazlaca bulunmaktadır.

Bakmadan Geçme