• Haberler
  • Güncel
  • Braille Alfabesi: Braille Alfabesi Ne İşe Yarar? Braille Alfabesi Kullanılması Gereken Zaruri Alanlar!

Braille Alfabesi: Braille Alfabesi Ne İşe Yarar? Braille Alfabesi Kullanılması Gereken Zaruri Alanlar!

Braille Alfabesi, 1809 yılında Fransa'da dünyaya gelen Louis Braille tarafından icat edilmiştir.

Henüz çocuk yaşlarında oynadığı oyun sırasında bir gözünü kaybeden Louis, enfeksiyon sebebiyle diğer gözü de enfekte olunca tamamen görme yetisini kaybetti. Fakat Louis, oldukça akıllı ve zeki bir çocuktu ve ailesi de ona her zaman destek oldu. Öyle ki dönemin görmeyenlerle ilgili tek okulu olan Görmeyen Gözler Kraliyet Okulundan burs kazandı.

Casus Haberleşmesinden Braille Alfabesine
Görmeyen gözler için geliştirilen alfabe, Charles Barbier'in karanlıkta gizli haberleşmeyi sağlayabilmek, bir anlamda casus haberleşmesi için oluşturulmuş bir sisteme dayanıyor. Komutanın geliştirdiği sistem kavraması zor ve kullanılışlı değildi. Asıl keşif, Charles Barbier tarafından Louis Braille'in eğitim aldığı okulu ziyaretiyle gerçekleşecekti. Braille bu sayede Barbier'in bu çalışmasından haberdar oldu. Braille bu sistemdeki eksiklikleri giderdi. Sistemin en büyük eksiği olan bir harften diğerine geçişi kolaylaştıran altılı nokta sistemini geliştirdi.

Görmeyen Gözlerin Umudu, Braille Alfabesi
Louis Braille tarafından geliştirilen bu alfabede iki satır üç sütundan oluşan altı kabartılmış nokta bulunuyor. Altı kabarık noktanın farklı sıralanmasıyla farklı harfler meydana gelmiş oluyordu. Noktaların bulunduğu konumun varyasyonlarına göre de harfler belirlenmiş ve birbirlerinden ayrılmış oluyordu. Gözleri görmeyen insanlar, bu kabartılmış noktaların yerlerini parmaklarıyla hissederek yazılanları anlayabilecek, tıpkı gözleri gören insanlar gibi okuyabileceklerdi. Braille alfabesinin çağımızda dünya genelinde kullanılmasının en büyük nedenlerinden biri, kurulan bu sistemle noktaları takip ederek okumanın daha basit ve pratik olmasıdır.

Braille Alfabesi, görme yetisini kaybetmiş insanlar için geliştirilen en önemli eğitim ve öğretim yöntemlerinden biridir. Görme engellilere yönelik kitaplar günümüzde Braille alfabesiyle basılmakta ve görmeyen bireylerin eğitimi için ışık olmaktadır.

Bakmadan Geçme