Ekonomide resesyon tehlikesi büyüyor

Gelişmiş ülkeler zirve enflasyon verileri açıklıyor. Enflasyonist ortamda analistler ekonomik durgunluğun(resesyon) kapıda olduğunu belirtiyor. Resesyon nedir, günlük hayatımıza etkisi haberimizde.

Ekonomide resesyon tehlikesi büyüyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

2020 yılında hayatımıza giren kovid-19 ekonomide pandemi öncesi ve sonrası olarak ikiye ayırdı. Salgında arzın çok düşmesi talebin ise yüksek olması nedeniyle arz şoku yaşandı. Bu dönemde 4-5 aylık alışveriş listeleri 1-2 hafta içinde yapılırken psikolojik aşırılık(excess) gözlendi. Arz- talep dengesindeki bozulma sonrası fiyatlarda anormal yükselişler oldu. Piyasada balon diye tabir edilen bu yükselişler pandeminin etkisini yitirmesiyle normale dönmesi beklenirken Rusya-Ukrayna arasındaki savaş tüm dengeleri bozdu. Savaş sonrası emtia-gıda ve enerji fiyatlarında rekor yükselişleri getirdi.

Resesyon ekonomik tabirle üst üste iki çeyrekte küçülmeye denir. Resesyon tehlikesinin iki yıl içerisinde artması beklenmekte. ABD 2 yıllıkların 10 yıllıkları geride bırakması durumunda resesyona kesin gözüyle bakılıyor. Resesyon durumunda ekonomik aktiviteler yavaşlar,büyüme verileri düşer ve enflasyon daha fazla artar.  Merkez bankaları bu dönemde tüketimi azaltmak için yılbaşından bu yana önce piyasaya ılımlı mesajlar verirken gelen enflasyon verileriyle hızla şahinleşme kararı aldı. Bu durum risk iştahını azalttı, borsalar satış yedi. Analistler resesyon tehlikesinden çıkmak için savaş öncesi döneme geçilip  arz-talep talepde normalleşmeye gidilme ve istihdamı arttırmanın önemine işaret ediyor. (UFUK KENDİRCİ)

Bakmadan Geçme