Gelecekteki 10 Yılda Ortadan Kaybolacak Meslekler: Bu Meslekleri Seçenleri Bekleyen Zorluklar!

OECD'nin İstihdam Görünümü 2023 Raporu, gelecek on yıl içinde yapay zekanın etkisi altında kalacak meslekler ve iş gücü piyasasındaki değişimlere odaklanıyor.

Rapora göre yapay zeka kullanımının hala sınırlı olmasına rağmen teknolojideki hızlı ilerleme ve artan yapay zeka becerilerine sahip çalışan sayısının, OECD ülkelerini bir "yapay zeka devrimi" eşiğine getirdiği belirtiliyor.

Yapılan analize göre yapay zeka tarafından en çok otomasyon riskine maruz kalan mesleklerin istihdamın yüzde 27'sini oluşturduğu ortaya çıkıyor. İnşaat, çiftçilik, balıkçılık ve ormancılık gibi düşük ve orta vasıflı işler, otomasyonun en fazla etkilediği sektörler olarak öne çıkıyor. Bununla birlikte yüksek beceri gerektiren mesleklerin dahi otomasyon riski altında olduğuna dikkat çekiliyor.

Raporda yapay zekanın iş gücü piyasasına olumsuz etkisinin henüz sınırlı olduğu vurgulanıyor. Yapay zeka sayesinde sıkıcı ve tehlikeli görevlerin azaltabileceğini, bu durumun işçi bağlılığını artırabileceği ve fiziksel güvenliği sağlayabileceği belirtiliyor. Ancak çalışanların yaklaşık üçte birinin gelecek 10 yıl içinde işlerini yapay zekaya kaptırma endişesi taşıdığına dikkat çekiliyor.

İş Gücünde Eğitime Ağırlık Verilmeli!

Raporda hükümetlerin işverenlere daha fazla eğitim sağlama, yapay zeka becerilerini eğitime adapte etme ve iş gücündeki çeşitliliği destekleme konusunda teşvik etmesi gerektiği vurgulanıyor. Küresel ekonominin 2021'den bu yana yavaşlamasına rağmen OECD iş gücü piyasalarının direncini koruduğu ve istihdamın Covid-19 krizinde tamamen toparlandığı ifade ediliyor.

Bakmadan Geçme