İftarda dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Veysel Ciğerli, iftar sofralarında yemek yerken sindirimi kolaylaştırmak için yapılması gerekenleri söyledi.  

Medicana Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Veysel Ciğerli, sağlıklı ve dengeli beslenme hakkında "Uzun saatlerce yaşanan açlığın metabolizmayı kötü etkilememesi için dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor. Ramazan ayının sağlıklı beslenme kurallarına uyularak geçirilmesi gerekir. Güçlü bağışıklığın hayati önem taşır. Özellikle iftar sofralarında hızlı yemek yerine 15-20 dakika boyunca yemeğimizi zamana yayarak tüketmenin doygunluk hissini anlamamıza yardımcı olacaktır. Sindirimi kolaylaştırmak açısından yemek yerken acele edilmemeli, yemekler yavaş tüketilmelidir. Çorba, mideyi rahatlatacağından oruç tutan sağlıklı kişiler için iftar sofrasının vazgeçilmezi olmalıdır. Orucunuzu yarım bardak su ve arkasından çorba ile açabilirsiniz. Ana yemeğe geçmeden önce de 10-15 dakika dinlenilmelidir" dedi.

Diyetisyen Ciğerli, iftarda tüketilen yemekler ve öğünler hakkında şu önerilerde bulundu:
"Yemekleri kızartma değil, fırın, ızgara ve haşlama yöntemi ile yaptığınızda sindirim probleminiz olmayacaktır. Böylece Ramazan boyunca kilo artışınızı engellemiş olacaksınız. Tokluk hissimizi artırmak açısından tam tahıllı ekmek, bulgur pilavı, kepekli makarnaları karbonhidrat hakkımız yerine kullanabiliriz. Ramazan'ın olmazsa olmazlarının başında ise pide ve güllaç tatlısı gelmektedir. Bu besinleri tabii ki de tüketeceğiz ancak porsiyon kontrolüne ve zamanına dikkat etmemiz gerekmektedir. Bu arada orucumuzu açtıktan yaklaşık 2- 2,5 saat sonra bir porsiyon meyve ve yanında tüketeceğimiz yoğurt/ayran ile sağlıklı ara öğünümüzü yaparak kan şekerimizi dengeleyebiliriz."
 

Bakmadan Geçme