Kadın Doğum Uzmanı (Jinekolog) Dr. Âzer Aras Uluğ uyardı: 'Jinekolojik Muayenelerinizi İhmal Etmeyin'

Kadın Doğum Uzmanı (Jinekolog) Dr. Âzer Aras Uluğ, ergenlikten yetişkinliğe kadar jinekolojik muayenenin öneminden bahsetti. Uluğ, 'Enfeksiyonlardan korunmanın en önemli kriterleri hijyenik iç çamaşırları kullanmak ve sağlıklı beslenmektir' dedi.

Kadın Doğum Uzmanı (Jinekolog) Dr. Âzer Aras Uluğ uyardı: 'Jinekolojik Muayenelerinizi İhmal Etmeyin'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

KONYA HABER: İlk adet görmeye başlanmasıyla beraber Kadın Doğum hekimine muayene olunması gerektiğini belirten Kadın Doğum Uzmanı Dr. Âzer Aras Uluğ, “Jinekolojik muayene ilk adet görmeyle başlanmalıdır. Bu muayene vajinal muayeneyi kapsamadığından tam olarak jinekolojik muayene denilemez. Genç yaşta yapılmasının sebebi de rahim ve yumurtalıkların değerlendirilmesidir. Yumurtalıklarda herhangi bir kist, tümör gibi problem var mı? Rahim Yapısı ve konjenital bir sorun var mı? gibi genel kontrollerdir. Onları görebilmek için genç kızların ilk adet görmeye başlamasıyla beraber idrara sıkışık bir şekilde hekimlerine gidip karından, ultrason vasıtasıyla muayene olmalıdırlar. Ondan sonraki zamanda hekimin uygun gördüğü periyotlarda genç kızlar muayenelerini olabilirler” ifadelerini kullandı.

HYMEN NEDİR?
Halk arasında kızlık zarı olarak bilinen hymen dokusu hakkında, insanların yanlış bilgilere sahip olduğunu dile getiren Dr. Âzer Aras Uluğ, “Bizim ülkemizde bu konu tabu, yanlış anlaşılan ve kızlık zarı ifadesiyle de yanlış adlandırılan bir konudur. Hymen, anne karnındayken ergenliğe kadar kız çocukların karın içi organlarını dışardan fiziksel bir bariyer olarak koruyor. Enfeksiyon kapmaması, tüplerde tıkanıklık ve rahim içinde patoloji yapmaması için vajina girişinde bu doku ile fiziksel olarak kapalıdır. Hymen ergenlik döneminde görevini tamamladığında inceliyor, küçülüyor vajinanın girişinde birer doku parçası olarak kalıyor. Bir kadın evlenmeden önce hymen dokusu etli mi, kalın mı, anatomik bir defekt olup olmadığının kontrolü için doğum hekimine kontrol olması uygun olur” dedi.

“VAJİNAL ENFEKSİYON RİSKİ GENÇ KIZLARDA DA KADINLARDA DA VAR”
Vajina da olmaması gereken patojen bakterilerin veya patojen mantarların bulunmasının vajinal enfeksiyona neden olduğunu açıklayan Uluğ, “Normal koşullarda vajinanın kendine ait bir florası vardır. Ergenlik çağına girmeyle beraber kadının vajinasında bu bakteriler oluşmaya ve çoğalmaya başlar. Laktobasil dediğimiz bu bakteriler vajinanın asidik pH’da kalmasını sağlayarak kişiyi enfeksiyonlardan korur. Vajinanın aşırı tahriş olması, antibiyotik kullanım sonrası, çok eşlilik durumu veya umumi tuvaletlerden, havuzlardan, hamamlardan vajinal enfeksiyon kapma riski vardır. Akıntının karakterine göre de vajinal enfeksiyon çeşidi oluşur. Oluşan patojenin karakterine göre farklı türde akıntı ve semptomlar yapar. Bu semptomları muayene edip ona göre kişinin tedavini planlarız” şeklinde ifade etti.

“YAZ AYLARINDA VAJİNAL ENFEKSİYONLARDA ARTIŞ GÖRÜLÜYOR”
Yaz aylarının gelmesiyle artan vajinal enfeksiyonlardan korunmak için gün içerisinde düzenli çamaşır değiştirmenin önemini vurgulayan Uluğ, şu görüşlere yer verdi: “Normalde vajinanın kendine ait florasındaki bakterilerin oluşturduğu akıntı beyaz renkli, kokusuz, külotta kalınca sararan ve kokan bir akıntıdır. Bu normal fizyolojik akıntıdır, herhangi bir semptoma neden olmaz. Akıntıyı temizlemeye çalışmak, sabunla yıkamak, tampon koymak vajinal floraya zarar verir, vajinal enfeksiyonları arttırır. Enfeksiyonlardan korunmanın en önemli kriterleri ise hijyenik iç çamaşırları kullanmak ve sağlıklı beslenmektir. Bunun yanında iç çamaşırının genital bölgeye temas eden bölümlerini özellikle pamuklu ürünlerden tercih etmek, gün içinde günlük ped yerine (kimyasal dolu bir ürün) gerekirse iç çamaşırını gün içinde 1-2 defa değiştirmek, kadının çalışma koşullarından ötürü sürekli iç çamaşırı değiştiremiyorsa çıtçıtlı, bambu ve pamuklu günlük çamaşıra takılan ürünlerden kullanmak yerinde olur. Bu ürünlere Sosyal medya ve internet sitelerinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca yaz aylarında koku giderici ürünler ve parfümle genital bölgeye ne yazık ki uygulanıyor. Bu ürünlerde vajinal enfeksiyonu hızlandırabiliyor bunu yerine suyla yıkama veya günlük duş daha uygun olur. Günlük giysileri nem ve ter yapmayacak, serin, efil efil kıyafetlerden yana tercih yapmak daha yerinde olur.”

KONYA HABER - HAKİMİYET
 

Bakmadan Geçme