• Haberler
  • Konya
  • Kısa yoldan sorunları çözen sistem: Arabuluculuk

Kısa yoldan sorunları çözen sistem: Arabuluculuk

Arabulucu Avukat Hayrullah Küçükdağ, toplumda fazla bilinmeyen arabuluculuk sistemi hakkında önemli bilgiler verdi. Küçükdağ, 'Daha kısa yoldan sorunları çözebilmek ve toplumsal uzlaşmayı sağlamak için arabuluculuğa ihtiyaç var' dedi.

Kısa yoldan sorunları çözen sistem: Arabuluculuk
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlk olarak arabuluculuğun tanımını yapan Küçükdağ, “Arabuluculuk, üçüncü kişinin tarafları bir araya getirerek müzakere edebilmelerini sağladığı ve aralarındaki iletişimi kolaylaştırdığı, çözüme ilişkin karar verme yetkisinin taraflarda kaldığı, sürece ilişkin tavsiye veya karar verme yetkisinin ise üçüncü kişide olduğu bir yapılandırılmış uyuşmazlık çözüm sürecidir. Arabuluculuk arayı bulmak demek. Şuanki mevcut yargılama sistemine ek, insanlar arasındaki uyuşmazlığı dava öncesi veya sonrasında da olabilir, çözmek için yaralanılan bir sistemdir” şeklinde konuştu.


Arabuluculuk sisteminde tarafların isteği doğrultusunda sonuç çıktığının bilgisini veren Hayrullah Küçükdağ, iki tarafında rızasının olduğunu, taraflardan birisi razı olmayınca sürecin bittiğini ve arabuluculukta tarafların kabul etmediği bir sonuçla karşılaşmadığını söyledi. 


Arabulucuların, taraf olmadığını belirten Avukat Küçükdağ, “Taraflar ile isteğe bağlı olarak veya gereğine göre aynı anda veya ayrı ayrı görüşüyoruz. Yargılama sistemi dünya genelinde sıkıntılı ve her yerde adalet gecikmeye başladı. Daha kısa yoldan sorunları çözebilmek için buna ihtiyaç var.” ifadesini kullandı.


Eskiden de arabuluculuğun olduğunu, toplumda benzer uygulamaların hatırlı kişiler aracılığıyla yapıldığını söyleyen Hayrullah Küçükdağ, fakat bunun geçmişte resmi olmadığının altını çizdi.


İnsanların, arabulucu seçerken nelere dikkat etmesi gerektiği hakkında bilgiler veren Küçükdağ, “Bu işin eğitimini almış, kuralları bilen ve uyuşmazlık konusuna hukuki ve sosyal olarak çok iyi hakim olan birisi olmalı” dedi.


Son olarak ise arabuluculuğun yaygınlaşması hususunda tam anlaşılamadığına örnek olarak Konya Ticaret Odasında KTOTAM (Konya Ticaret Odası Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi) kurulduğunu belirten Arabulucu Avukat Hayrullah Küçükdağ, “Ticaret Odası üyeleri bile arabuluculuğu ve tahkim gibi alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerini pek bilmiyor. Herkesin arabuluculuğun kurumsal bir şey olduğunu, arabuluculuk ile yapılan anlaşmanın mahkeme kararı niteliğinde olduğunu ve arabulucu ile yapılan anlaşmadan sonra artık uyuşmazlığın sonuçlandığını, tekrar aynı konuda dava açılamayacağını bilmesi lazım. Arabuluculuk güvenilir bir sistem haline gelmiştir. Çünkü Adalet Bakanlığı’na bağlı ve denetlenen bir sistemdir” diyerek sözlerini noktaladı.
 

Hakimiyet Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme