Konya'nın kültür hafızası: Seyit Küçükbezirci!

Konya Aydınlar Ocağı'nın düzenlediği Selçuklu Salı Sohbetlerinde bu hafta Selçukya Kültür Sanat Derneği Başkanı Av. Fatma Şeref Polat, Konya'nın kültür hadimlerinden gazeteci yazar, folklorcu Seyit Küçükbezirci'yi anlattı. Küçükbezirci'nin beşinci vefat yılı sebebiyle düzenlenen program İl Halk Kütüphanesi Salonunda yapıldı.

Program, fotoğraf Sanatçısı Mehmet Emin Yılmaz’ın, Suudi Arabistan’da çalıştığı 1985 yılında Kızıldeniz dalışlarında çektiği dia fotoğraf sunumuyla başladı. Deniz altına bulunan canlı ve bitki türleriyle doğal yapıyı görüntülemek için farklı zamanlarla su altı çekimler yaptığını söyleyen Yılmaz, gösterimini yaptığı fotoğraflarla ilgili bilgiler de verdi.

Daha sonra programın açılış konuşmasını Yapan Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, “Seyit ağabey ile fikirlerimiz örtüşmese ve farklı görüşlerde olsak da bir birimize karşı muhabbetimiz vardı. Konya kültürüne çok hizmet etti. Bizim bazı programlarımızda yarım olan bilgileri tamamlamasıyla kendisine hayranlığım arttı. 50. yazı yılında ve 70. Ve 75. yaş gününde kendisi için program yaptık. On defa konuşmacı olarak davet ettik. En son 60. sanat yılına özel program düzenlemiştik, o gün bize Fazıl Hüsnü Dağlarca'yı anlatacaktı ama 8 Aralık 2018’deki o programı ilerlediği için yapamadık. Ömrümde dokuz bine yakın yazı yazmış, kültürlü, donanımlı bir insandı” diye konuştu.

Daha sonra kürsüye gelen yazar Fatma Şeref Polat, Küçükbezirci ile nasıl tanıştıklarını ve onun hayatına, çalışmalarına dair bildiklerini anlattı. “Seyit bey ile 2012 yılında Zindankale Kültür Merkezindeki kitap günlerinde Zeki Oğuz tanıştırdı. Daha önce birkaç yazısını okumuş ve üslubundan etkilenmiştim. Bir yo kadar sonra da, (Birine hayatımı anlatmayı ve roman olarak yazmasını istiyorum. Bu siz olun) diyerek çocukluğundan itibaren yaşadıklarını, çalışmalarını anlatmaya başladı” şeklinde konuştu.

Küçükbezirci ile ömrünün son beş yılında yakınlık içinde olduklarını belirten Polat, “Seyit bey bilgiyi emanet olarak görüyor ve hafızasını bir başkasına nakletme isteğindeydi. Özellikle Konya’ya dair bilgilerine hayran” diyerek sözlerine şöyle devam etti.

Küçükbezirci’nin, Orta Asya’dan Anadolu’ya göç etmiş Bayat boyuna mensup Hacıveiler sülalesinden olduğunu da söyleyen Polat, “Çocukluğu Araplar’da geçmiş, Akifpaşa İlkokuluna gitmesi için de Kasap Sinan’a taşınmışlar. Edebiyata ilgisi Konya Gazeteciler Cemiyetinin de kurucu başkanı olan öğretmeni Namık Ayas sayesinde başlamış. Kendisini de, çıkardığı İleri dergisini matbaadan getirecek olan öğrenciler arasına seçmesinden iftihar ederdi. Ceylan adlı ve çocuk dergisinin de hayranıymış ve ortaokulda dergilerden iktibas ederek Sesimiz adlı dergi tasarlamış” dedi.

Küçükbezirci’nin insanları merak eden, gözlemleyen ve tahlil eden bir yanı olduğunu belirten Polat, “Liseyi Ticaret Lisesinde okumuş ama Gazi Lisesine gitmeyi daha çok istemiş. Sebebi de, Saim Sakaoğlu gibi edebiyata meraklı arkadaşlarıymış. Okuldan sonra Öz Demokrat gazetesinde yazıları yayınlanmış, Umut dergisini çıkarmış. 18 yaşındayken 1960 darbesi olunca Rıdvan Bülbül gazetenin sorumluluğunu Seyit beye devretmiş ve bir hafta sonra kapanıncaya kadar yayınlamış. 22 yaşındayken halasının kızı Elmas hanımla evlenmiş” dedi.

Şehir Postasında da önemli yazılar kaleme alan  Küçükbezirci’nin CHP'li olmasına rağmen dönemini CHP yönetimini, (Muhalefetin ağzını tıkayamazsınız) diye eleştirdiğini anlatarak sözlerine davam eden Polat, “Siyasi duruşu ve yazıları nedeniyle Seyit Küçükbezirci’ye (Konya’nın Çetin Altan'ı) benzetmesi yapılmış. Görüş ayırmadan, beğendiği her yazarı okurdu Selçuk Eğitim Enstitüsünde öğrenciyken öğrenci derneği başkanlığı yapmış.  İlk defa 1958 yılında (Konya’da üniversite kurulmalı) diye yazı yazmış” dedi.

Konya gazetelerinin birleşerek tek isim altında çıkmasına emek verdiğini ve bunun için yazı ileri müdürlüğünden feragat ettiğini de anlatan Polat, “Seyit bey Türk Çiftçi adlı bir gazete çıkarmış Sarıcalar köyünde ve beş bir tiraj yapmış. Adımın attığı her yerde gazete ve dergi çıkarmış. 1968 yılında Anadolu'da Hamle’de yazmış. Hadımköy'de askerlik yaparken (Bataryanın Sesi) gazetesini çıkarmış. Bir de Baba Topçu adlı mizah dergisi yapmış” dedi.

1970'te Konya Selçuk Kolejinde edebiyat öğretmenliği yapan  Küçükbezirci’nin 1970-74 yılları arasında Ankara ve Konya'da önemli araştırmalar yaptığını da kaydeden Polat, “Yazdığı Türklerde Bulut Sağabilir adlı kitabı isminden dolayı tepki almış ama o görüşünü savunmaktan vazgeçmemiş. Tohumu 1960'lı yıllarda köylüye öğretmeye başlamış. Köy Kooperatileri Öğretme ve Kalkınma Rehberi hazırlamış. Kolay Yoldan Ev Sahibi Olmanın Yolları ve Türkiye'de Yeni İş İmkânları adlı kitaplar basmış. Bunlar Türkiye'de halâ başvurulan temel eserlerdendir. Beni arayıp bu kitapları isteyenler var” diyerek şunları söyledi.

1981'de Ankara'dan dönerek mermerciliğe başlamayan Küçükbezirci’nin 1998 yılında Konya Kültür Fikir ve Sanat Adamları Derneğini kurduğunu kaydeden Polat, “Konya Gazeteciler Cemiyeti Onur Kurulu Üyeliğinde bulundu. Selçuk Üniversitesi öğrencilerinin oylarıyla yılın gazetecisi seçilmesinden mutlu olmuştu. Seyit bey 15 Nisan 1942 doğumluydu. Seyit beyin ne hastalığına, ne de vefatına inanabildim. Vefatından bir kaç gün önce telefonda konuştuk, kendisini bekleyen eyerli atından bahsetti. 12 Aralık 2018 günü aramızdan ayrıldı” şeklinde ifadalerine yer verdi.

Polat, Türk Dil Kurumu Toplantısı nedeniyle Ankara’da bulunan Prof. Dr. Saim Sakaoğlu’nun gönderdiği mektubu da okudu. Sakaoğlu, Seyit Küçükbezirci ile Gazi Lisesinde Özlem dergisini hazırladıkları sırada öğretmenleri Cahit Öztelli’nin tavsiyesi üzerine tanıştıklarını ve yazılarına yer verdiklerini belirttiği mektubunda, “Seyit bey çok kıymetli yazılar yazıyor, biz de dergilerimizde yer veriyorduk. Onu kaybetmiş olmanın üzüntüsündeyiz” diye konuştu.

Bakmadan Geçme