- Haberler
- Konya
- Mevlana'nın türbesindeki gizemli odaya sakın girmeyi düşünmeyin! IV. Murat bile inemedi: İşte korkutan efsane...
Mevlana'nın türbesindeki gizemli odaya sakın girmeyi düşünmeyin! IV. Murat bile inemedi: İşte korkutan efsane...
Mevlana Celaleddin-i Rumi, 13. yüzyılda yaşamış Fars kökenli Sünni bir şair, düşünür ve mutasavvıftır. Eserleri onlarca dile çevrilmiş, fikirleri coğrafya ve mezhep ayrımı gözetmeksizin dünya çapında milyonlara ulaşmıştır. Ancak onun manevi mirası kadar, türbesi altındaki mezar odasına dair anlatılanlar da hâlâ gizemini korumaya devam ediyor.
Kimi anlatımlara göre çocuk yaşadığı korkudan dolayı travma geçirmişti. Kimileri ise Mevlana’nın bedeninin mumyalanmış şekilde korunduğunu ve bu manzarayı gören çocuğun bu yüzden akıl sağlığını yitirdiğini öne sürmektedir.
YUSUF AKYURT'UN ESRARENGİZ SERÜVENİ
1930’lu yıllarda Mevlana Müzesi Müdürü olan Yusuf Akyurt, mezar odasına inmek istemiştir. Ancak planı yaptığı anda müzede çalışan yaşlı bir Mevlevi dedesi, hiç konuşulmamış bir düşünceyi sezmişçesine odasına girip “Sakın oraya inmeyi düşünmeyin” demiştir.
Bu uyarıya rağmen kurşunla kaplı kapağı kaldırmak üzereyken bir çalışan içeriye koşarak “Müdür bey, eviniz yanıyor!” diye bağırmıştır. Akyurt eve ulaştığında her şey küle dönmüştür. Sonrasında görevinden alındığına dair bir telgraf gelir. Bu olayın ardından Konya-Ankara yolunda geçirdiği kazada, Akyurt’un oğlu hayatını kaybeder. Acılı baba, oğlunun cenazesinden sonra Mevlana’nın sandukası başına gelir ve ağlayarak “Yetmedi mi, affet artık!” diye haykırır.