Meyvesi yüz güldürmedi kabuğu altın oldu

Adana'nın Kozan ilçesinde bu yıl dalında kalan ve para etmeyen narenciyenin kabukları kurutulunca kilosu 20 liradan satılıyor.

Bu yıl Adana'nın Kozan ilçesi, narenciye piyasasında beklenmedik bir durumla karşı karşıya kaldı. Çukurova bölgesinde, narenciye meyvelerinin kilo fiyatları bahçelerde düşüşe geçerek 1 lira, bazı durumlarda limon için bu rakam 1 liranın bile altına indi.

Bu durum, meyvelerinden beklediği kazancı elde edemeyen çiftçileri alternatif yollara yönlendirdi. Özellikle Kozan'a bağlı Turunçlu Mahallesi'nin Konak köyünde yaşayanlar, ailecek bir araya gelerek limon, portakal ve turunç gibi narenciyelerin kabuklarını kazanç kapısı olarak görmeye başladı.

Meyve olarak değeri düşük olan narenciyelerin, dalında kilosu 1 TL'den alıcı bulamazken, kurutulmuş kabukları 18 ila 20 TL arasında bir değer buluyor. Bu kabuklar, özellikle kozmetik ve ilaç endüstrisinde kullanılmak üzere talep görüyor.

Köylüler, evlerinin bahçesine römorklarla taşıdıkları narenciyelerin kabuklarını soyma ve ardından bunları kurutmak için büyük bir özenle çamaşır iplerine dizme işlemine günlük olarak yaklaşık 200 kilogram ürünle meşgul oluyorlar.

Mahalle sakinlerinden Suzan Yıldırım burada ziyan olmaması için limon kabuklarını soyduklarını kaydederek, “Torunlarım getiriyor biz soyup kurutuyoruz. Meyvenin fiyatı dalında 1-2 TL, kabuğunu 20 TL’ye kadar satıyoruz. Ağaçta kalsa çiçeğine zarar yere dökülse toprağa biz de böyle ekonomiye kazandırıyoruz” dedi.

Ahmet Yeğenoğlu ise "Her ev yaklaşık 500 kilogram narenciye kabuğunu soyarak ekonomiye kazandırıyor. Bahçede dalında kalması ağaçlara ve bahçeye büyük zarar. Çukurova’da Şubat ayında kısa kollu ile geziyoruz. Bir ay sonra narenciye çiçek açacak toplanması lazım. Bizde kabuklarını soyarak limon portakal turunçları ekonomiye kazandırıyoruz” diye konuştu.

Bakmadan Geçme