Ocak ayında TÜFE'ye göre en az altın kaybettirdi

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Ocak ayına ilişkin Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları raporu açıklandı.

Rapora göre, külçe altın yatırımcıları için aylık bazda karışık sonuçlar gösterdi. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) bazında hesaplandığında, külçe altın %0,35 oranında en yüksek reel getiriyi sağladı. Ancak, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile düzenlendiğinde, külçe altın %2,06 oranında değer kaybına uğrayarak yatırımcılar için zararlı bir yatırım haline geldi.

Diğer yatırım araçlarının performansı da Yİ-ÜFE ve TÜFE bazında değerlendirildiğinde farklılık gösterdi. Yİ-ÜFE'ye göre; BIST 100 endeksi %0,58, Amerikan doları %0,71, Euro %0,78, brüt mevduat faizi %1,51 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) %4,76 oranında zarar verdi.

TÜFE ile değerlendirildiğinde ise; BIST 100 endeksi %2,96, Amerikan doları %3,09, Euro %3,16, brüt mevduat faizi %3,87 ve DİBS %7,05 oranında kayıp yaşattı. Bu veriler, yatırım araçlarının reel getiri performansının ekonomik göstergelere bağlı olarak nasıl farklılık gösterebileceğini ortaya koyuyor.

Bakmadan Geçme