Patronlara kötü haber! 8 yıl hapis...

Patronlar için sert yaptırımlar uygulanıyor! Uyum sağlamayanlara 3 ila 8 yıl arasında hapis cezası verildi... Yargıtay, patronlara yönelik sert önlemler aldı. Kaçak göçmen istihdam eden işveren, 'göçmen kaçakçılığı' suçundan mahkum edildi.

Patronlara kötü haber! 8 yıl hapis...
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye'ye yasa dışı yollardan giren bir göçmen, esnaf B.K.'nin yanında çalışmaya başladı. 

Polis, bir ihbar üzerine olay yerine gelerek, esnafın yanında çalışan göçmenin ülkeye yasa dışı yollardan girdiğini tespit etti. Esnaf B.K. hakkında "Göçmen kaçakçılığı" suçundan Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

SAVCI İTİRAZ ETTİ

Mahkeme, sanığın beraatine karar verdi. Ancak Cumhuriyet Savcısı'nın temyiz başvurusu sonrasında dosya, Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nde tekrar incelendi ve emsal nitelikte bir karara imza atıldı.

Kararda, şu ifadelere yer verildi:

"Dairemizce de benimsenen Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun kararı uyarınca, yasal olmayan yollardan Türkiye'ye giren, ikamet veya çalışma izni olmayan, başka bir ülkeye gitme niyeti bulunmayan ve ülkemizde sürekli olarak kalmak isteyen Afganistan vatandaşını, kaçak olduklarını bildiği halde istihdam etmek suçtur. Bu kişinin ülke içinde bir yerden başka bir yere gitmelerine aracılık ederek göçmenlerin yasal olmayan yollardan ülkede kalmalarına imkan sağlaması, kayıt dışı olarak çalıştırdığı göçmenin sigorta ve vergi masraflarından kaçınması, haksız bir şekilde işine son vermesi durumunda kaçak işçilerin sınır dışı edilme korkusuyla haklarını arayamayacak olmaları ve bu sayede tazminat ödemeleri gibi yükümlülüklerden kaçınması gibi avantajlarla doğrudan ve dolaylı olarak menfaat sağladığı ortadadır. TCK'nın 79. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi çerçevesindeki göçmen kaçakçılığı suçu tüm unsurlarıyla oluştuğundan, sanığın bu eylemi aynı zamanda çalışma izni bulunmayan yabancıyı çalıştırma suçuna da uymaktmasına rağmen, Kabahatler Kanunu'nun 15/3. maddesi gereği sadece TCK'nın 79/1-a maddesi uyarınca cezalandırılması gerektiği göz ardı edilerek, yetersiz gerekçeyle beraat kararı verilmesi bozma sebebi olarak kabul edilmiştir."

3 İLE 8 YIL ARASI HAPİS

Türk Ceza Kanunu'nun 79. maddesi, göçmen kaçakçılığı suçunun cezasını şu şekilde açıklamaktadır: "Göçmen kaçakçılığı suçu, maddi çıkar elde etmek amacıyla aşağıdaki seçeneklerden herhangi birinin gerçekleştirilmesiyle işlenir: Bir yabancının yasal olmayan yollarla ülkeye sokulması (TCK m. 79/1-a), Ülkeye girmiş bir yabancının ülkede kalmasına olanak sağlanması durumunda ise 3 ila 8 yıl arasında hapis cezasıyla cezalandırılır."

Bu kararla birlikte Yargıtay, göçmen kaçakçılığı suçunu işleyen işverenlere daha sert yaptırımlar uygulanması gerektiğini vurgulamıştır. Bu tür eylemlerin, kaçak göçmenlerin haklarını gasp etmek ve kayıt dışı çalıştırmak suretiyle işverenlere avantaj sağladığı ve göçmenlerin korunmasız durumda kalmalarına neden olduğu belirtildi.

Bakmadan Geçme