• Haberler
  • Güncel
  • Psikolojik Danışman Gülseren Konar, YKS tercih süreciyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu!

Psikolojik Danışman Gülseren Konar, YKS tercih süreciyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu!

YKS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte öğrencileri tercih heyecanı sardı. Üniversite tercihi yapacak adayların birçok konuda dikkatli olması gerekiyor. Psikolojik Danışman Gülseren Konar, tercih yapacak adaylar için önemli tavsiyelerde bulundu.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Psikolojik Danışman Gülseren Konar, YKS tercih süreciyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından sınava giren adaylar, 2 yıllık ve 4 yıllık üniversite tercihlerini gerçekleştirecek.  Tercih işlemleri yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda öğrencileri ve aileleri uyaran Psikolojik Danışman Gülseren Konar, “Öğrenciler tercih edecekleri bölümü seçerken neye ilgi duyduklarını, nerede daha verimli olabileceklerini ve o bölümün istihdam durumlarını değerlendirmelidir. Öğrencinin kendine nasıl bir işte, nasıl bir ortamda ve hangi saatlerde çalışmak istediğini sorarak tercihlerini buna yönelik belirlemesi önemlidir.” dedi.

“TERCİHLER PUANA GÖRE DEĞİL BAŞARI SIRALAMASI DİKKATE ALINARAK YAPILMALIDIR”
Tercih yapacak adayların aldıkları puandan ziyade başarı sıralamalarına dikkat etmeleri gerektiğinin vurgusunu yapan Gülseren Konar, “Tercihler puana göre değil başarı sıralaması dikkate alınarak yapılmalıdır. Çünkü her yıl sınav puanlarına karşılık gelen sıralamalar değişebilmektedir. Tercih listesi oluşturulurken öğrencinin puan ve sıralaması geride dahi olsa ilk tercihlerde hedeflenen üniversite ve bölümlere yer verilmelidir. Bununla birlikte tercih listesine, nasıl olsa gelmez düşüncesi ile sonradan 'Keşke yazmasaydım' denilebilecek üniversite veya bölümler eklenmemelidir. Öğrenciler tercih yapmadan önce bir tercih aralığı belirleyerek buna göre sıralama yapmalıdır. Bu tercih aralığı oluşturulurken başarı sıralamasının yanında ulaşım, yurt imkânı, kampüs özellikleri, üniversite tarafından sunulan etkinliklerin niteliği, kariyer fırsatları, ekonomik durumun yeterliliği gibi kriterler de göz önünde bulundurulmalıdır.” şeklinde konuştu.

“AİLELER TEŞVİK EDİCİ BİR ROL ÜSTLENMELİ”
Tercih işlemi yapılırken süreç içinde ailelerinde önemli bir rol oynadığının altını çizen Konar, “Aileler tabii ki çocuklarının tercih süreci içinde yer alacaklar. Bilgi verecekler, tavsiyede bulunacaklar ama herhangi bir zorlamada bulunmamalılar. Aileler teşvik edici bir rol üstlenmeli, çocuklarının gelecekle ilgili karamsar duygular yaşamasına engel olmalılar. Sonuçları ne olursa olsun çocuklarına verdikleri değerde artma veya azalma olmadığını anlatmalılar. Eğitim yaşam boyu devam eden bir süreç ve eğitimle birlikte sınavlar da hep olacaktır. Ancak sınav kadar önemli bir faktör de tercih sürecini nasıl geçirdiğimizdir. Bilinçsizce yapılan tercihin sonucunda yüksek olasılıkla mutsuzluk doğacaktır. Öğrencilerin hedeflerine göre ve doğru tercihler yapması için bir danışmandan yardım alması oldukça önemlidir. Danışmanlar öğrenciler ve aileler için tercih dönemini kolaylaştırıcı bir rolü üstlenirler.” İfadelerine yer verdi.
 

Bakmadan Geçme