Uzman isim kira fiyatlarını değerlendirdi! Kira fiyatları sert düşüş mü yaşayacak?

Ülke genelinde artan kiralık ev fiyatları vatandaşların ana gündem maddesi olmaya devam ediyor. Bir türlü çözüm bulanamayan 'kiralık ev' sorunu toplumsal ve sosyolojik sorunların yaşanmasına da neden oluyor. Konya'dan uzman isim Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Alagöz, kiralık ev sorunu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Uzmanına göre kiralık ev sorunun akıbeti….

Uzman isim kira fiyatlarını değerlendirdi! Kira fiyatları sert düşüş mü yaşayacak?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Konya’da olduğu kadar, Türkiye’nin gündemi de kiralık ev sorunu. Vatandaşlar, kiralık ev sorunu ile ilgili dert yakınırken konunun uzmanından yaşanan soruna dair değerlendirme yapıldı. Prof. Dr. Mehmet Alagöz, “Hükümetin yükselen döviz kurundan dolayı inşaat maliyetlerini düşürecek politikalardan kaçınması, ilimizdeki yüzbinlerce yabancının varlığını azalacak gibi görünmemesi ve artan hayat pahalılığının da her geçen gün yükselerek devam etmesi, önümüzde dönemde konut kiralarının daha da artacağına işaret etmektedir.” ifadelerine yer verdi. 

Alagöz, kiralık ev fiyatlarındaki yükselişin iki temel sebebi var diyerek şu ifadelere yer verdi: “Konya'daki kira fiyatlarının yükselmesinin öncelikle iki temel sebebi vardır. Birincisi hükümetinin yanlış yapısal ekonomik politikalarının sonucu olarak inşaat maliyetlerindeki artış ve üretim ekonomisinden rant ekonomisine geçiş sürecidir. İnşaat maliyetlerindeki artışlar konut fiyatlarını artırırken, bu artış konut kiralarının da yükselmesine neden olmuştur. Yüksek ranttan dolayı hem gerçek hemde tüzel kişilerin üretime aktarmak yerine sermayelerini arsa ve konuta aktarması da kiraların bir kat daha yükselmesinde neden olmuştur. İkincisi ise yabancılara konut karşılığında vatandaşlık verilmesi ve Konya'daki yüzbinlerce yabancının ortaya çıkardığı konut talep fazlalığıdır.” 

Uzman isim kira fiyatlarını değerlendirdi! Kira fiyatları sert düşüş mü yaşayacak?

“KİRA FİYATLARINDA DÜŞÜŞ OLMADI”
Konya'ya değişik yollarla, kayıtlı ve kayıtsız yüzbinlerce yabancının gelmesi, kira fiyatlarının artmasının diğer önemli bir nedenidir. Bunlara ilave olarak Konya'da kira fiyatları yükselirken şubat ayında yaşanan deprem sonrası, deprem bölgelerinden ilimize yaşanan iç göçünde kira fiyatları üzerine etkisi bulunmaktadır. Depremzede vatandaşlarımızın bir kısmının tekrar illerine dönmeye başlamasına rağmen kira fiyatlarında bir düşüşün olmaması, kira fiyatları üzerinde önceki iki nedenin daha da baskın olduğunu göstermektedir

Uzman isim kira fiyatlarını değerlendirdi! Kira fiyatları sert düşüş mü yaşayacak?

“KİRA FİYATLARININ YÜKSELMESİNE YÖNELİK EĞİLİMİ KUVVETLENDİRMEKTEDİR”
Hükümetin yükselen döviz kurundan dolayı inşaat maliyetlerini düşürecek politikalardan kaçınması, ilimizdeki yüzbinlerce yabancının varlığını azalacak gibi görünmemesi ve artan hayat pahalılığının da her geçen gün yükselerek devam etmesi, önümüzde dönemde konut kiralarının daha da artacağına işaret etmektedir. Ayrıca kira artışlarının kanunla düzenlemeye tabi tutulmasına rağmen bunun uygulanamaması, konut kiralarının yükselmesine yönelik eğilimi kuvvetlendirmektedir.”
 

Bakmadan Geçme