Uzmanına sorduk Kulu'da yaşanan deprem Konya için tehlike arz ediyor mu?

Konya'nın Kulu ilçesinde dün gece saat 02.14'de 4.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Gazetemiz Muhabiri Can Yılmaz, 'Kulu da yaşanan deprem Konya için tehlike arz ediyor mu?' sorusunu Konya Jeoloji Odası Başkanı Şükrü Arslan'a yöneltti. İşte detaylar….

Uzmanına sorduk Kulu'da yaşanan deprem Konya için tehlike arz ediyor mu?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

KONYA HABER: Dün gece saatlerinde Kulu’da 4,2 büyüklüğünde meydana gelen deprem hakkında konuşan Konya Jeoloji Odası Başkanı Şükrü Arslan, gerçekleşen depremin 8 km derinlikte gerçekleştiğini belirterek, olumsuz bir duruma rastlanmadığını ifade etti. 

“KORKULACAK HERHANGİ BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL”

Bu tarz depremlerin olması muhtemel ve beklenen bir durum olduğunu vurgulayan Jeoloji Odası Başkanı Şükrü Arslan, “Bu deprem özellikle Karacadağ’dan Kulu’ya doğru uzanan bir kırık hattında gözlemlenmiştir. Bu kırık hattını Graben olarak yorumluyoruz özellikle havzanın düşen blok sınırını oluşturan bir fay kırığında kırılma meydana geliyor. Bu tarz Konya kapalı havzası ve Konya kapalı havzası içerisinde bulunan diğer alt havzalar bu tarz kırık hatları boyunca Graben Horst ve Grabenlerden oluşmaktadır. Bu oluşan Horst Graben fay kırıklarında bu tarz 4 , 4. 2, 3, 2 bu şiddete depremlerin olması muhtemel ve beklenen bir durumdur. Bunun korkulacak her hangi bir durum söz konusu değildir.” şeklinde konuştu. 

“TEHTİD OLUŞTURAN FAY HATTI TUZ GÖLÜ FAY HATTIDIR”

Tuz Gölü fay hattının büyük ölçekle depremler üretebileceğini ifade eden Başkan Şükrü Arslan, “Kulu ya çok yakın Tuz Gölü fay hattı var. Tuz Gölü fay hattında mı kırılma olmuş? Orada bir hareketlilik mi var? diye baktık ama Tuz Gölü fay hattında herhangi bir hareketlilik yok. O bölgeyi tehdit eden veya o bölge için önemli tehdit unsuru oluşturan fay hattı Tuz Gölü fay hattıdır. Tuz Gölü fay hattı yaklaşık yüzlerce kilo metre uzunluğunda ve potansiyeli çok yüksek olan fay hattıdır. Orada daha büyük ölçekte depremler üretebilir ama bu mevcut durum depremin görüldüğü fay kırığında normal olağan Konya’mız için beklenen durumlar söz konusudur. Konya ili için bu depremden kaynaklı herhangi bir tehlike görülmemektedir.” dedi.  
 

KONYA HABER - HAKİMİYET

Bakmadan Geçme