Ahmet Turan

Karadeniz'de Aynı Oyun

Ahmet Turan

Gazetecilikte sayfalar oluşturulmadan önce gündemler oluşturulur.

Yerel iseniz ekip arkadaşlarınızla birlikte önce şehir gündemi, ardından ülke gündemi sonra da dünya gündemi üzerinde fikir teatisinde bulunursunuz.

Bazen dünya gündemi en öne çıkar, bazen de ülke gündemi yereli gölgede bırakır.

Gazetede köşe yazıyorsanız ve bu fakir gibi gazetecilik mesleğinden gelmiş iseniz yazılarınızda bu gündemlere öncelik tanırsınız.

Özellikle yerelde köşe yazan, ama başka alanlardan dahil olanlar bu gündemleri takip etmede ve köşesine taşımada bizim gibi (aceleci) olmazlar.

Yanı başımızdaki Rusya-Ukrayna krizi yerel ve ülke gündemini geride bırakmıştır.

Dünya kamuoyunun bütün dikkati bu iki ülkeye çevrilmiştir.

Bu gündem ülkelerin geleceğini de test etmektedir.

İşte Türkiye’nin farkı da burada ortaya çıkmıştır.

Türk halkının kulağı Rusya ve Ukrayna’dan yapılan açıklamalarda iken, hiç tedirginlik yaşamadan günlük işleri de takip edilmektedir.

Kamunun programları aksamadan yürütülmektedir.

Devletin ise tavrı nettir.

Bu tavır, hiçbir devletin nüfusuna ve ekonomik yapısına göre değişmemektedir.

Haksızlık varsa Türkiye Cumhuriyeti devleti ve Türk halkı taraftır.

Çünkü, asırlık devlet geleneği olan Türk devletinin sınırları hiçbir zaman cetvelle çizilmemiştir.

Bu özgüvenimiz dostumuza güven, düşmanımıza korku verir.

Biz daha önce köşemizden anlaşmazlığa kılıf yapılan Donbas bölgesini yazdık.

Ukrayna’nın Donbas bölgesinde ayrılıkçılar kılıfıyla fitil ateşlendi. Rusya orada yaşayan halka verdiği parasal destekle kendisine zemin buldu.

Şimdi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Donbas bölgesindeki Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlıklarını tanıdığını duyurdu.

Yani Ukrayna’nın doğusunda iki devlet oluşturuldu. Saldırı bahanesi için de Rus istilasına kılıf olarak ‘Rus barış gücü’ bölgeye girecek diye açıklama yapıldı.

Bakıldığında Rusya Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde işgal ettiği toprakları yeniden işgal etmeye başlamıştır.

Türk Devletleri Teşkilatı sömürü çarkını iyi işleten başta Rusya olmak üzere ABD ve batılı ülkelerin uykusunu kaçırmıştır.

Birleşmiş Milletler Teşkilatı’nın uygulamalarında adil olmadığı ortaya çıkmıştır.

Yani demem o ki; bundan sonraki süreçlerde yaşanan ve yaşanacak olan olaylar, Türk milleti tarafından iyi takip edilecektir.

Türk Milleti’nin devleti Türkiye Cumhuriyetidir.

Türkiye Cumhuriyeti Irak’ta, Suriye de, Katar da, Libya da, Doğu Akdeniz de, Azerbaycan Karabağ da oynanan oyunları bozmuştur.

Karadeniz kıyılarında Türk milletine 1900’lü yıllarda sahnelenen oyunlar yeniden canlandırılmak istenmektedir.

Köşe yazarları da kendi boş beleş dünyalarından çıkıp, bizi çok yakından ilgilendiren bu olaylara biraz çalışmalıdır.

Elleri bağlı nereye baktığı belli olmayan fotoğraflarıyla köşe işgal edenler işin ciddiyetini anlamalıdır.

Virüsler ve krizler göstermiştir ki; dünya yeniden şekillenmenin peşindedir.

Yazarın Diğer Yazıları