Ahmet Turan

Yerel Marketler Güçlenmeli

Ahmet Turan

Çelikkayalar AVM basın sorumlusunun davetiyle Çelikkayalar AVM Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kaya ile Konya-Antalya yolundaki Kayabey tesislerinde buluştuk.

Konya’nın Akdeniz’e açılan kapısı olarak isimlendirilen ve takriben 2 saat kaldığımız tesislerde Kayabey Et Restaurant ve Petrol İstasyonu ile gezinti alanı mevcut. 

Konya’daki Perakende sektörünün önemli ismi Ali Kaya’yı dinlemenin, marketlerin günlük hayatımızın vazgeçilmez halini aldığı böyle bir dönemde çok değerli olduğunu belirtmeliyim.

Birincisi, sektörde sahip olduğu tecrübe, entelektüel derinlikten ve ufuk açıcı birikiminden istifade etme anlamında, ikincisi de fiyat dengeleme ve istihdama katkısı giderek çok daha önemli hale gelen yerel marketlerin 2024 yılındaki politikalarıyla ilgili olması hasebiyle.

Daha önce yaptığı açıklamalarda, özellikle haksız rekabet etme konumuna gelen ve Türkiye’yi sarmalayan zincir marketlerin karşısında yerel marketlerin ayakta kalmasını haklı gerekçelerle anlatmıştı.

Tüketim sektöründeki gelişmeler de onun bu endişesini haklı çıkarıyor.

Bir örnek vereyim:

Asgari ücret ile memur ve emekli maaşlarına yapılan zam daha yürürlüğe girmeden tüketim sektöründe zamlar peş peşe uygulanmaya başladı.

Mağaza sayısının yüksekliğinden ve merkezlerinin yerelde olmamasından dolayı zincir marketler ‘Müşteri ne der’ endişesi taşımazken, sürekli tanış insanlarla karşı karşıya gelen yerel market temsilcilerinin bu endişeyi taşımalarının bir sorumluluk yüklediğini idrak etmeyenimiz yoktur.

Tüketime çok fazla katkı sağlar hale geldiğimiz bu sistemde, cebimizle çok alakalı olduğu için AVM’ler gündemden düşmeyecektir.

Yerel marketlerin istihdam imkanı sağlamasının yanında, yaptıkları yatırımlar inkar edilemez. 

Ali Kaya ya şehre katkılarını ve yaklaşan Ramazan ayında geçmiş dönemlerde olduğu gibi gıda ürünlerinde indirim yapıp yapmayacaklarını sordum.

34 Mağaza, 2 Züccaciye, 2 Dinlenme Tesisi ve 5 Petrol istasyonunda bin 600 kişinin iş imkanı bulduğunu, bunun paydaş sektörlerle birlikte en az 10 binden fazla insana ekmek kapısı oluşturduğunu tek tek açıkladı. 

Ramazan ayı için ürün depolama hazırlıklarını başlattıklarını, piyasa durumuna göre bu yılda en uygun fiyatla halkın karşısına çıkacaklarını ifade etti.

Şirket olarak Akdeniz’e açılmanın yanında 3 yıl içinde market sayısının 42’ye, çalışan personel sayısının da 2 binin üzerine çıkması hedeflenmiş.

Ali Kaya, Kayabey Et Restaurantın ikramlarından olan eski Gonya Etli ekmeği ve et yemekleri ile kahvaltı menüsünün damak tadı konusunda çok iddialı.

Bize de ikramda bulundu. Özellikle etli ekmeğini tatmanızı tavsiye ederim.

Şehrin markası olmanın, şehirde hizmet vermenin yanında, yatırım ve istihdam oluşturmada bir farkı var.

Bizde farkı, fark etmeliyiz.

Ettirmeliyiz

Yazarın Diğer Yazıları