PANCARIN YÜZÜ GÜLECEK
Ahmet Turan
Silah sanayisinde yerli ve milli hamle yapan Türkiye, ikinci hamleyi Bor madeninden temizlik ürünü üretmeyle, üçüncü hamleyi de çiftçimizi kotalı üretime esir eden ‘Nişasta Bazlı Şeker Kullanımı’ kotasını düşürmekle yaptı.
Devamı gelir inşallah.
Temizlik ürünlerinde kullanılan bazı kimyasalların da, NBŞ’nin de, insan sağlığına zarar veren ürünler olduğu iddia edilmelerine rağmen maalesef ciddi adımlar atılmamaktaydı.
Hatta bir zamanlar NBŞ kotasının her yıl yüzde 5 arttırılma gibi çabaların da olduğunu biliyoruz.
Şimdi ne oldu?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “2001 yılında yayımlanan şeker kanununda nişasta bazlı şeker kotaları yüzde 10 olarak belirlenmişti. Biz bu kotayı geçtiğimiz yıl yüzde 5’e düşürmüştük. Bir adım daha atıyor ve nişasta bazlı şeker kotasını yüzde 2,5’e indiriyoruz. Böylece milletimiz arasında tartışma konusu olan nişasta bazlı şeker kullanımını oldukça düşük bir seviyeye çekmiş oluyoruz. Halkımızın sağlıklı ve güvenli gıdaya erişebilmesi için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz” sözleriyle açıkladığı NBŞ kotalarının düşürülmesi kararı pancar üreticisini sevindirdi.
Önce şunu ifade edeyim.
Bu NBŞ kullanım kotası pancar çiftçimizin kabusuydu.
Biz bu sevindirici gelişmenin üzerine PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk’un görüşünü merak ediyorduk.
Çünkü pancar çiftçisinin tepkisi nasıl olacaktı?
Recep başkan 2001 yılında çıkarılan Şeker Kanunu ile yapılan düzenleme sonucu Türkiye’nin Avrupa (AB15) ülkelerine göre kişi başına 5-7,5 kat fazla NBŞ tüketmek durumunda kaldığını hatırlattı.
Ardından da “Sayın Cumhurbaşkanımız son bir yılda aldığı iki karar ile NBŞ kotasını iki kez yarı yarıya düşürerek %2,5 seviyesine çekilmesini sağladı. Bu seviye gelişmiş ülkelerin gıda standartları ile uyumlu bir seviyedir. Pankobirlik olarak biz 2001’de yürürlüğe giren Şeker Kanunun hem hazırlık sürecinde hem de uygulama sürecinde pancar şekeri ikamesinde kullanılan ürünlere tanınan yüksek kotanın hem tüketici sağlığı açısından taşıdığı riskleri, hem ülke tarım sektörüne olumsuz etkilerini hem de pancar tarımındaki daralmanın ülke hayvancılığına olumsuz yansımalarını ısrarla dile getirdik. Sayın Cumhurbaşkanımız geçtiğimiz yıl mart ayında NBŞ kotalarının %10’dan %5’e düşürüleceğini açıkladı ve 31 Temmuz’da yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile de NBŞ Kotası %5 olarak resmileşti. Sayın Cumhurbaşkanımız şimdi de NBŞ Kotasının %2,5’e düşürüldüğünü açıkladı. Sayın Cumhurbaşkanımızın 1 yıl içinde aldığı bu iki karar hem ülke çiftçisine, pancar üreticisine sahip çıkma hem de milletimizin sağlığını koruma konusunda kararlılığının ilanıdır” dedi.
Pancar çiftçisinin Cumhurbaşkanına açık teşekkürü bu.
Millet olarak da teşekkür ediyoruz.
Kotanın düşürülmesi ile mevcudun dışında ne kadar pancar şekeri daha üretebiliceğiz.
Burası da çok önemli.
Başkan konuk bunu da açıkladı.
“Son bir yılda alınan iki karar ile NBŞ kotalarının %10’dan %2,5’e indirilerek 67 Bin 500 tonla sınırlandırılmasının ilk sonucu ülkemizin 200 Bin tonun üzerinde daha fazla pancar şekeri üretmesi demektir.
Bu da yaklaşık 1,5 Milyon Ton daha fazla pancar üretimi anlamına gelir ki bu daha çok tarlaya iş bulunması çiftçinin daha çok pancar üretmesi demektir.
Kararın ikinci sonucu ülke hayvancılığını pozitif manada etkileyecek olmasıdır. Malum ülkemizde son yıllarda en çok gündeme gelen konulardan biri et fiyatları ve hayvan ithalatı. Ülkemiz hayvancılığının en büyük meselelerinden biri yem materyali eksikliği. Özellikle kış aylarında kaba yem ihtiyacı had safhalara çıkıyor. Pancar ise kaba yem ihtiyacının en çok hissedildiği aylarda yani Aralık-Şubat aylarında bu ihtiyacı karşılayabilecek en önemli tarımsal ürünlerden biri. Çünkü pancar Eylül-Ocak arasında fabrikalarda işlenen bir ürün ve şeker üretim sürecinde çıkan en önemli yan ürün küspe ve melas ise çok kıymetli besi materyali. Yani ülkemiz hayvancılığının kış aylarında ihtiyaç duyduğu kaba yem eksikliğini giderebilecek çok önemli bir kaynak. Bu karar ile azalacak NBŞ üretimi kadar artacak pancar şekeri üretimi, dolayısıyla da pancar üretimi ile ülkemiz 500.000 tonun üzerinde daha fazla küspe, 85.000 ton civarın da daha fazla melas üretebilecektir. Bu daha fazla üretilebilecek besi materyalinin et üretimi karşılığı bir yılda yaklaşık 16.875 tondur ki bu da 80.000 civarında büyük baş besinin sorunsuz beslenebilmesi anlamına gelmektedir bu da bu miktarda canlı hayvan ya da karkas et ithalatından ülkemizin kurtulması demektir.”
NBŞ kotasının düşürülmesi ile Kenevir ve Bor’un kullanımı ile ilgili farkı önümüzdeki yıl çok rahat hissedeceğiz.
Sayın Cumhurbaşkanımız yerli ve milli hamleler ülkemizi rahatlatıyor. Sizden bir ricamız var.
PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk Konya Şeker’de tarımın nasıl yönetileceğini dünya ya gösterdi. Sayın Konuk ülkemizin Tarım ve Orman Bakanı yapılsın Türkiye’de tarım ve hayvancılıkta fark, hemen fark edilir.
Bu vatandaşın görüşü.
Kalın sağlıcakla.