Ayla KAYMAZ

Casu Marzu

Ayla KAYMAZ

Yaz gelince, hepimizin olduğu gibi çünkü tabiatımız bu; ruhumuzun da bedenimiz kadar güneşe olan tutkusu belki de diyelim; benim de okuduğum şeylerin odağı değişiyor. Bölge olarak sevdiğim ülkeler arasında olduğu için İtalya hakkında kültürel yazılar okumayı çok seviyorum. Mutfağını inceliyorum. İşte bu hafta karşıma öyle birşey çıktı ki Kopi Luwak’tan hemen sonra gelebilir. Ne hususta mı? Mide bulandırıcıcılıkta…

Casu Marzu! Dünyanın en tehlikeli peyniri olarak 2009 da Guinness rekorlar kitabına adımı yazdırmış. Üretimi serbest, satışı yasak. O caaaanım Sardinya adalarında oldukça meşhur, meftunları da oldukça fazla. Peki bu bölge de meşhur olan bu peynirin alamet-î farikası ne diyecek olursanız; içinde sinek larvalarının canlı canlı çiftetelli atması diyeceğim. Okuyucularım arasında seveni varsa affına sığınırım ancak hani Rokfor’dur Blue Cheese’dir (neymiş onlar diyecek olanlara Konya’mızın meşhur küflü peynirinin türevleri) bunlara zor adapte olmuşken, peynir aşığı biri olarak sana hayır diyeceğim Casa Marzu. 

Benzersiz ve pek çok tartışılan yönüyle Casu Marzu koyun sütünden yapılırken, peynirin sineğiyle mayalanmaya bırakılıyor. Yumurtadan çıkan larvalar peynirin ayrışmasına, daha yumuşak ve kremsi bir doku haline gelmesine yardımcı oluyor. Bu satensi krem doku tutkunları larvalar ile birlikte peyniri tüketmiş bulunuyor. Kültürel bir gelenek olduğunun farkında olarak peynir skalamdan kendisine yol veriyorum. 

Ya siz?

Yazarın Diğer Yazıları