Ayla KAYMAZ

Hoşgeldin Mayıs!

Ayla KAYMAZ

Antik Roma zamanında bir yılın 365 gün 6 saat sürdüğü biliniyormuş. O dönem bir yıl, Venüs, Mars, Terminus (gençlik) ve Luventus ( yaşlılık) diye dört aya bölünmüş. Julius Sezar döneminde bu ayrım yetersiz görülür ve takvimde yeniden bir ayarlama yapılır ve ünlü Mısırlı Astronomi bilgini Sosigenes’e emir verilir. O da uzun çalışmalar sonucu “1 yıl 365 gün sürecek” der. 

Daha sonra bu koca yıl aylara ayrılmış ve her bir ayın bir hikayesi olduğuna inanılmış. Mayıs ayı, Roma mitolojisinde bahar-bereket tanrıçası olan Miai'den gelir. Bu ayda Miai için şenlikler düzenlenirmiş ve Miai'nin bayramı kutlanırmış. Ovid isimli Romalı bir şair, Mayıs isminin etimolojisi hakkında farklı fikirlere sahipti. Ayın ismini Latince “yaşlılar” manasına gelen Maiores kelimesinden aldığını iddia ediyordu. MS 15. yüzyıla dek Mayıs yerine hala Maius kelimesi kullanılmaktaydı.

Adı her ne olursa olsun tüm dünya da bir geçiş zamanıdır. Mayıs, bereketli bir aydır. Yazdan hemen önceki ay olduğu için mi artık doğa tamamen uyandığı için mi bilmiyorum ama bende bir ayrı seviyorum Mayıs ayını.

Bununla beraber Mayıs ayı hakkında bazı ilginç bilgiler de var. Örneğin Eski İngilizce’de Mayıs, “üç sağım ayı” olarak bilinirdi. Çünkü bu ay boyunca insanlar ineklerini günde üç kez sağabiliyordu. Her yıl Mayıs ayında Eta Aquarids adı verilen bir meteor yağmuru görülmektedir. 1870’de keşfedilen bu meteor yağmuru, 19 Nisan ile 28 Mayıs tarihleri arasında Dünya’nın yanından geçmektedir.

Son olarak ; Mayıs’ın iki tane doğum çiçeği vardır: Müge ve Alıç. Alıç çiçeği umudu, Müge ise mutluluğu ve tatlılığı temsil etmektedir. 

Mutlu mu mutlu, tatlı mı tatlı bir ay geçirmeniz dileğiyle…

Yazarın Diğer Yazıları