Ayla KAYMAZ

Konya'da Arabaşı Geleneği!

Ayla KAYMAZ

Konya topraklarına ilk kar tanesi düşer düşmez arabaşı çorbası telaşesi başlar. Yeryüzünde insanların doğma, büyüme ve ölüm arasında akıp dolaşan bu zaman diliminde insanoğlu bir aş hazırlama ve bunu da ziyadesiyle anlamlandırma çabasında olmuştur.

Arabaşı da bunlardan biridir. Soğuk kış gecelerinde bir araya gelen eş, dost, akraba, hem bu çorbadan şifalanırken hem de yüreklerine birliği beraberliği ilmek ilmek işlerler. Bazı bölgelerde arabaşı çorbası bir etkinliğe dönüşür ve sıra sıra herkeste oturulur. Hatta bazen en son kaşık kimde kaldıysa ona gidilecek nüktesi de kaçınılmazdır.  İlk kez Türkmen Murtaza tarafından yapılan bu çorbanın tarifi nedir diye merak edecek olanlar için gelelim bu çorba nasıl yapılır?

“Önce tuz, un ve su karışımı ile muhallebi kıvamında hazırlanan un Konya ‘ da sini diye tabir edilen büyük tepsilere dökülür ve soğuması için biraz dinlendirilir. Öte yandan haşlanan bütün tavuk, kavrulan un ve salça ile birlikte tavuğun suyu ve kendisi de içine eklenince bir güzel kaynatılır. “

Özellikle akşam yemeğinden sonra, yatsı vaktinde odalar sımsıcak ısınmışken, çorbaya sıkılan limon, atılan bol pul biberle afiyetle yenir. Çorbanın sıcağı gönülleri ısınırken hamurun serinliği de hem yemeği hem ruhları dengeler.

Deneyeceklere, bilenlerle, yazıyı okuyup da haydi kalkıp yapalım bismillah diyeceklere şifalar olsun.

Selametle…

Yazarın Diğer Yazıları