Ayla KAYMAZ

Shnrin Yoku

Ayla KAYMAZ

Bu hafta bu antik kuntin başlıkları çok mu aradın Ayla demeyin tamamen bir tesadüf. Hani hep diyorum ya testinin içinde ne varsa dışına da o çıkıyor diye, bu hafta gündemden olabildiğince uzak durmaya çalıştım yoksa size gene iç karartan, insanın karnını ağrıtan, bayrağımızın yakılması ve halkımızın ayaklanması ile ilgili şeyler yazacaktım ki hiç hoş şeyler söyleyemeyeceğimi farkettiğim için odağımı değiştirdim. Okuduğum bu kültürel yolculuk masalımda Shnrin Yoku’ya denk geldim.

“Bu kavram ilk olarak 1982 yılında Japonya Orman Bakanlığı’nın insanlara sağlıklı bir yaşam için doğada düzenli vakit geçirmeleri bir nevi orman banyosu yapmaları yönündeki önerisiyle ortaya çıkmıştır. O günden bugüne Japonya’da birçok shinrin yoku güzergahı oluşturulmuş ve Japonya Terapi Ormanları Birliği 10 milyondan fazla insanın sık sık doğayla en yoğun şekilde temas kurmasını sağlamıştır. Japonların sağlık sigortası kapsamında senede 1 kere ücretsiz shinrin yoku rotasına katılma hakkı mevcuttur.

Göğe uzanan ağaçların arasında dolaşırken; her yere basışında toprağın üstündeki dal ve yaprakların çıtırtısını işittiğin, yanda akan suyun sesi ile dinginleştiğin, aldığın nefesin bile içine bir başka dolduğunu hissettiğin bir ormanda kim mutlu olmaz ki? Belki de daha huzurlu ve sakin hissettiğimiz günlerde ihtiyacımız olan tek şey orman banyosudur. “

Sahi var mı bizlerin bir Shnrin Yoku rotamız. En kısa zamanda oluşması dileklerimle … 

Yazarın Diğer Yazıları