Kendini bil…
Latife ÖGE AKIN
Duracağı yeri bilmeli insan. Bir dur noktası olmalı. Nereye kadar gideceğini, ne kadar zorlayacağını iyi bilmeli.
Sınırları olmalı. Yapacağının da, katlanacağının da. Bir yere kadar tahammül etmeli o sınır aşıldığında olacakları net anlatmalı ki vebali atsın.
El üstünde tutulduğu yerde şımarmamalı. İdare ediliyorsa makul olmalı. Orta yol bulunmaya çalışılıyorsa emekleri ziyan etmemeli.
İnsan önce kendine acımalı. Sevdikleri için iyi olmak zorunda olduğunu bilmeli. Ben benden önce onlara lazımım diyebilmeli… Bensiz yaşayamaz dedikleri için iyi bakmalı kendine.
Onurlu olmalı, gururlu, haysiyetli, omurgalı olmalı. İstenmediği yerde durmamalı. Varlığının anlamı yoksa yokluğunu oraya bırakmalı. Gölgesini bile oraya haram kılmalı. Gölgesinin bile onurunu korumalı…
Hayatta bir kemik yığını olmaktan öteye geçememişlere hayat vermemeli.
Sadece ibadet etmekle cennet kazanılır mı mesela? Başka hiç bir şey yapmadan, aralıksız ibadet eden biri cennetlik midir?
E o zaman akıl neden var, vicdan neden var? Sorumluluk denen şey neye yarar?
Allah neden kul hakkı için yargıç da hakim de olmamıştır? Allah neden sadece kul hakkından el çektiğini bildirmiştir?
İbadeti sağlam ise kul hakkını affederim diye bir ayet göndermemiştir değil mi?
İnsanlara karşı sorumlu olduğumuzu anladığımız an insan olacağımızı ne zaman anlarız? Yaptıklarımız kadar yapmadıklarımızdan, sustuklarımız kadar konuştuklarımızdan, olabilecekken oldurmadıklarımızdan da mesulüz…
Küçümsediğimiz hayatların vebali vardır üstümüzde. Neden diye sormadığımız her şey için bir gün sorumlu olacağız… Neden diye sormadığımız her şeyin sonu bizi bulacak…
Bir fıkra var hani,
“Adam haberlerde şehrin en büyük yolunda bir aracın ters yönde ilerlediği için bütün trafiğin alt üst olduğunu duyar hemen trafikte olan eşini arayıp konu ile ilgili uyarır. Eşinin verdiği cevap bir çok kişinin hayatının özeti gibi.
-Aman aşkım dikkat et, haberlerde duydum, bir araç sürücüsü falanca yolda ters yönde gidiyormuş.
“””””Ne bir tanesi aşkım, hepsi ters gidiyor bunların, hepsi.”””””””
Hakikaten bir çok hayatın özeti gibi bir fıkra bu.
Bütün araçlar ters gidiyor zannederken sorunun kendisi olduğunu anlamaktan aciz insanoğlu arsızlıkla diğerlerini suçlarken dehşet içinde bakakalıyoruz…
Koskoca Firavun küçücük bir sinekten sebep öldü ya… Şu koskoca kainatta bir zerreyiz biz de… Bizi dünyası yapanlara sahip çıkmalı, dünyada bir zerre sayıldığımız yerde toz kadar bile varlığımızı bırakmamalıyız…
Çok ince bir çizgi, dengesini şaşmadan yürüyebilene aşk olsun…
İnfitar suresi ilk 5 ayetinde bizi uyarırken “gök yarıldığı, yıldızlar saçıldığı ve denizler kaynayıp fışkırtıldığı zaman, kabirlerdekiler dışarı çıkarıldığı zaman herkes “”””yaptıkları ve yapmadıklarını””” bilecek” diyor.
Yani insan, yaptıkları ve yapmadıkları için Allah’tan utanmayı bilmeli. Hayatı insan için ama mesuliyeti Allah içindir, bilip ona göre yaşamalı…